Ieder kind een instrument

  • Wekelijks muziekles voor de groepen 1 t/m 6
  • Via muziek werken aan sociale competenties
  • Vanaf groep 5 een instrument leren bespelen
  • Groots eindoptreden met professioneel Rotterdams orkest
  • Voor scholen die hoger dan 1,3 scoren in de gewichtenregeling
     

 

De leerlingen leren meer dan muziek maken.
leerkracht, primair onderwijs
#daaromSKVR

Ieder Kind een Instrument is bedoeld om kinderen, die dat van huis uit niet vanzelfsprekend meekrijgen, kennis te laten maken met het leren bespelen van een muziekinstrument.
De gemeente Rotterdam financiert het programma en SKVR biedt het aan op scholen met een gewicht van minimaal 1,3. De lessen zijn voor leerlingen van groep 1 tot en met 6. Voor groep 7 en 8 is een vervolgprogramma beschikbaar. Alle instrumentale lessen worden klassikaal gegeven door twee SKVR muziekdocenten. 

SKVR hecht aan de visie van de school op cultuureducatie en volgt de pedagogische en didactische uitgangspunten van de school. De SKVR-coördinator overlegt met de cultuurcoördinator over de voortgang en de inhoud van de lessen, verzorgt indien gewenst trainingen voor leerkrachten en evalueert.

SKVR denkt graag me u mee over de opbouw van het programma, zodat deze aansluit op de behoefte van uw school. Hieronder vindt u een voorbeeld. 

In de groepen 1 tot en met 4 staat het zingen centraal. De kinderen leren hun stem op een goede manier gebruiken. Muzikale basisprincipes als ‘hoog-laag’, ‘hard-zacht’, ‘snel-langzaam’ komen op een speelse manier voorbij. In groep 4 gaan uw leerlingen aan de slag met begrippen als ritme en melodie ter voorbereiding op de instrumentale lessen in groep 5 en 6 . De leerlingen spelen op (slag)instrumenten en maken een begin met ritmisch noten lezen.

In groep 5 kiezen de leerlingen een instrument. Er zijn per klas verschillende instrumentencombinaties mogelijk zoals:  de strijkersklas (viool, cello en contrabas), de blazersklas (klarinet, cornet en bariton),en heterogene klassen (keyboards, accordeon, percussie, gitaar). Alle muzieklessen worden klassikaal gegeven door twee SKVR muziekdocenten.

Aan het eind van groep 6 vormen de leerlingen samen met professionele musici een groot orkest en spelen zij in een van de grote concertzalen van de stad. Ter voorbereiding op de concerten bezoeken dirigent en musici alle klassen zodat de leerlingen weten wat er gaat gebeuren. De concerten zijn voor veel leerlingen een onvergetelijke ervaring.

Ieder Kind een Instrument volgt de SKVR Leerlijn Cultuureducatie. Daarin staan creërend vermogen, presenteren en sociale competenties centraal.

Taal: In alle muzieklessen zijn kinderen ook met taal bezig, zowel bij de actieve onderdelen in de les als bij de meer receptieve onderdelen. Het zingen stimuleert de taalontwikkeling, door de herhaling van woorden en begrippen in de diverse liedjes. De vakdocenten sluiten aan bij de taalmethodes van de school.

Samenwerken: iedere klas vormt een orkest waarbij het samen leren en spelen centraal staat. De kinderen leren van elkaar en ondersteunen en motiveren elkaar in het leerproces. Een lied wordt gecombineerd met het spelen op instrumenten. De kinderen leren in het orkest om goed met elkaar samen te werken om een geslaagd concert te geven op school of (in groep 6) in de Doelen of LantarenVenster.

Document:
SKVR Leerlijnen Cultuureducatie (pdf, 9 MB)

 

Als uw school ook in groep 7 en 8 wekelijkse muzieklessen wil aanbieden dan kan dat met KunstID Muziek. Met lessenseries, waarin steeds een ander onderwerp of een ander muziekinstrument centraal staat sluiten we aan op de voorgaande jaren. Uw leerlingen gaan aan de slag met het zelf bedenken van muziekstukjes of leren in een aantal weken de basis van gitaar- of keyboard spelen. Ook bij deze lessen is het actief muziek maken een belangrijk onderdeel. 

Leerlingen tijdens Ieder Kind een Instrument concert

De Concerten

Kroon op het programma Ieder Kind een Instrument zijn de eindconcerten in groep 6. Er zijn twee varianten: de klassieke variant in samenwerking met het Rotterdams Philharmonisch Orkest in Concertgebouw De Doelen en de jazzversie met het New Rotterdam Jazz Orchestra op jazzpodium LantarenVenster. Het orkest van leerlingen en professionele musici wordt geleid door Keimpe de Jong. Leerlingen uit groep 5 zijn welkom om te komen luisteren, aanmoedigen en alvast te zien wat hen volgend jaar te wachten staat. Uiteraard worden ook ouders en overige familie uitgenodigd.

Informatie en boekingen

SKVR heeft jarenlange ervaring met structurele cultuureducatie in het onderwijs. 
Ik adviseer je graag over de mogelijkheden en beste aanpak voor jouw school. 

Ook als je deel wil nemen aan KunstID of Ieder Kind een Instrument kun je bij mij terecht.

Bel mij tijdens kantooruren op 010-271 8320 of stuur een mail naar onderwijs@skvr.nl.
Of gebruik het contactformulier, dan neem ik contact met je op.

Djoke de Vries
Coördinator onderwijs

(Ontvang je onze maandelijkse nieuwsbrief al? Je kunt je hier aanmelden.)