Iedereen is een kunstenaar, een lessenserie voor kinderen met een beperking

“Wat is je lievelingskleur?” “Welke dingen heb ik verstopt in het lokaal?” “Hoe loop je in een bos en hoe in de stad?” Met hele gerichte vragen bouwt Bram Legerstee zijn Theaterles zorgvuldig op en neemt hij zijn cursisten stapje voor stapje mee in hun eigen verbeelding. 

Dat is belangrijk want het is een bijzondere groep. Al is dat dagelijkse kost voor Bram, theaterdocent bij Theater Babel Rotterdam, dat staat voor een inclusieve aanpak.

Deze les is onderdeel van Iedereen is een kunstenaar: een serie kunstlessen in de vrije tijd voor kinderen uit het speciaal onderwijs- cluster 3 (kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking). Iedereen is een kunstenaar is een initiatief van oud-SKVR directeur Dirk Monsma. Hij houdt zich tegenwoordig bezig met projecten waarmee hij een verandering teweeg wil brengen. In dit geval: kinderen met een beperking missen vaak een goed aanbod in cultuureducatie. Daarbij spelen allerlei factoren een rol. Welke dat precies zijn en vooral ook waar de oplossingen liggen is onderwerp van het onderzoek dat aan Iedereen is een kunstenaar verbonden is.

“SKVR vindt het belangrijk om aan dit onderzoek mee te werken want ieder kind heeft recht op goede cultuureducatie, liefst niet te ver van huis. We merken dat vervoer echt een duidelijke belemmering vormt,” vertelt Mart Bechtold, vanuit SKVR trekker van dit project. “Deze kinderen springen niet even op de fiets voor een theaterles. Daar huren we nu bussen voor in en dat is kostbaar. En ook van de docenten vragen deze kinderen een andere aanpak. Het moet duidelijk zijn, er moeten niet te veel prikkels op ze af komen en het is handig als er extra opvang is voor als iemand even extra aandacht nodig heeft.”

Vanuit SKVR is vrijwilligster Joan deze middag bij de Theaterles aanwezig, waar zij inderdaad een aantal keer apart gaat zitten met een cursist die even op verhaal moet komen. Maar verder is de stemming opvallend goed in de les. Iedereen doet mee en fantaseert er op los. Malak loopt flitsend in haar ingebeelde modeshow en Suleyman speurt onderzoekend door het bos. Bram neemt ze steeds een stukje verder in hun voorstellingsvermogen. En als het je even te veel wordt dan droom je gewoon dat je thuis helemaal knus en met de poes op de bank ligt zoals Safira doet. 

Aan Iedereen is een kunstenaar doen naast Babel en SKVR ook Jeugdtheater Hofplein en Misiconi Dance Company mee.