Een kijkje in het instrumenten-magazijn

Als je muziekles hebt bij SKVR dan ben je er vast weleens geweest: het instrumentenmagazijn.

Verstopt in de tuin van onze locatie op de Dalweg, volgepakt met honderden instrumenten. Van daaruit verspreiden we de instrumenten bijna dagelijks over de stad voor workshops en lessenseries op scholen en worden ze verhuurd aan onze cursisten.

Reparatie en onderhoud
Petra Hogervorst werkt samen met Cora Paulides in het instrumentenmagazijn en besteedt een groot deel van haar tijd aan het onderhouden en repareren van de kostbare voorraad die daar ligt opgeslagen. De strijkinstrumenten zijn bij haar in bijzonder goede handen. “Voor strijkinstrumenten geldt: hoe ouder ze zijn, hoe mooier ze klinken. Het is dus echt belangrijk om er goed voor te zorgen.” Ze is opgeleid als vioolbouwer en heeft daarin ook haar eigen bedrijf. De weg daarnaartoe was niet altijd makkelijk: “Als kind al was ik gefascineerd door de viool. Ik vond het zo’n mooi instrument, ik maakte er zelfs tekeningen van.”  Voordat ze op vioolles mocht, moest ze zich eerst door de blokfluitcursus bijten. Zo ging dat nu eenmaal. Maar sindsdien heeft de viool haar nooit meer losgelaten. Op zoek naar een opleiding kwam ze bij het Hout- en Meubileringscollege dat aanvankelijk een specialisatie als vioolbouwer boden maar daarmee stopten net toen Petra was toegelaten. “Toen ben ik zelf op zoek gegaan naar een manier om mijn doel te bereiken.” Dat viel niet mee. Vioolbouwer is een mysterieus beroep. “Elke vioolbouwer heeft zijn eigen manieren en die koesteren ze als een groot geheim. Het vak doorgeven is geen vanzelfsprekendheid.”  Maar Petra hield vol, liep stages in Italië en leerde veel van Rogier Dieges. Uiteindelijk vond ze onderdak bij vioolbouwer Sjef Vogelsang. “Ik heb me echt moeten bewijzen om ertussen te komen.”  Aanvankelijk kocht ze lessen vioolbouw bij hem in maar uiteindelijk, na vele jaren, ontstond er een mooie samenwerking waar ze tot op de dag van vandaag allebei van profiteren. “Je raakt echt nooit uitgeleerd in dit vak.”

Eigen violen
Petra heeft nu al drie professionele violen gemaakt, ze zijn te vinden op haar website (link: www.hogervorstvioolbouw.com ). “Elke viool klinkt anders. Een violist gaat op zoek naar het instrument waar hij een klik mee heeft en dat kan best een zoektocht zijn. De klank moet echt bij je passen.” Petra speelt op een viool van een andere bouwer. “Als ik een viool bouw dan streef ik naar perfectie. Wanneer ik op een eigen viool speel hoor ik altijd weer iets wat ik verder zou kunnen verfijnen.  Dan kom je echt nooit aan ontspannen spelen toe,” lacht ze.

Instrumenten huren of doneren
Zit je op muziekles bij SKVR en wil je een instrument huren? Het instrumentenmagazijn is open van dinsdag tot en met vrijdag van 9 tot 17 uur. Bel of mail met Petra of Cora voor een afspraak: 010 2718301 of instrumenten@skvr.nl
Bij het instrumentenmagazijn kun je ook gebruikte instrumenten doneren. SKVR zoekt daarvoor een nieuwe eigenaar bij één van de sociale muziekprogramma’s of kinderen die via het Jeugdcultuurfonds op les zitten (en waarvan de ouders zelf geen instrument kunnen betalen). Doe je liever een geldelijke donatie, dan kan dat hier.