Cicely krijgt een viool

Als een viool al honderd jaar oud is, zit hij vol mooie verhalen...

“Deze viool is wel honderd jaar oud,” vertelt Ieder Kind een Instrument-docente Anna aan Cicely (9 jaar). Ze heeft net heel voorzichtig haar viool uitgepakt en bekijkt hem bewonderend van alle kanten. De viool is gedoneerd via Support Fons en in de SKVR Instrumentenwerkplaats speciaal voor Cicely omgebouwd omdat ze linkshandig is.

Droom
Cicely is een zeer gemotiveerde leerling. Al jaren droomde zij ervan viool te spelen. “Ik voélde gewoon dat het bij me hoort,” verklaart ze. Maar muziekles was van huis uit niet vanzelfsprekend en bovendien heeft ze te maken met een beperking aan haar arm. Er was haar zelfs verteld dat ze daarom nooit viool zou kunnen leren spelen. Gelukkig heeft ze zich daar niet bij neergelegd. In groep 5 van OBS De Schalm mocht zij als IKEI-leerling dan eindelijk haar instrument uitkiezen. Haar moeder drong er op aan dat ze toch de viool eens moest proberen. En wat blijkt: “Het gaat heel goed. Mijn arm wordt er zelfs een beetje soepeler van,” vertelt Cicely stralend.

Gevoel
“Als ik speel voel ik de melodie. De maat van de muziek is wie ik ben.” Cicely probeert woorden te vinden voor iets wat bijna niet uit te leggen is, maar wel overduidelijk zichtbaar is zodra ze de viool hanteert. Bij wijze van uitzondering mag zij haar viool mee naar huis nemen om extra te oefenen. “Ik speel vaak Papiamentse liedjes voor mijn familie. En zij zingen dan mee.” Ze leert de liedjes op gevoel en als ze er niet uitkomt stelt ze haar vragen aan juf Anna. Van haar leert ze ook noten tijdens de IKEI-les. Zelf vindt Cicely dat minder leuk, ze vertrouwt liever op haar gevoel. Maar als je later violiste en zangeres wil worden, en dat wil ze, dan is het toch best handig en daarom doet ze ook daar haar best.

Support Fons
Met het goede doel Support Fons zamelt SKVR geld in om muziekinstrumenten te kunnen kopen voor kinderen waarvan de ouders het zelf niet kunnen betalen. Ook goede instrumenten zijn welkom, zoals deze viool waar we Cicely erg blij mee hebben kunnen maken.
Neem voor donaties of vragen contact op met Janine Kratzenberg: j.kratzenberg@skvr.nl of 06 53302126.