Time to Dance

SKVR organiseert danslessen voor 50- plussers op de eigen locaties. Sinds 2013 organiseert SKVR in samenwerking met verzorgingshuizen van Aafje, Stichting Humanitas, etc. en maatschappelijke organisaties als Buurtwerk en Huis van de Wijk, ook laagdrempelige en goedkope danslessen voor 55- plussers onder de naam ‘Time to Dance’.

Een clip van de dansles in Oostmolensteyn aan het Oostplein, een locatie van Havensteder.

Abtsweg 115

Door te bewegen verbeteren ouderen hun conditie. Ook werken ze aan hun souplesse, kracht en balans en het brein wordt geactiveerd. Daarmee vergroten ze het vertrouwen in hun lichaam en ervaren ze wat er mogelijk is. De dansles is voor de deelnemers ook een middel om elkaar te ontmoeten en plezier te hebben. Bij de lessen speelt muziek een belangrijke rol; Nederlandse nummers, maar ook klassieke muziek of buitenlandse muziek van vroeger en nu zorgen voor herkenning en plezier. Een deelnemer: “Als je danst, vergeet je de rest!”.

Ook minder mobiele mensen kunnen meedoen en op de stoel de oefeningen uitvoeren. Ervaren dansdocenten bepalen per locatie wat de mogelijkheden zijn en spelen in op de wensen van de deelnemers. Naast groepslessen organiseert SKVR ook huiskamerdans voor licht-dementerenden en projecten met kinderen en ouderen.

Time is on our side

SKVR Dans werkt graag en regelmatig samen met de Rotterdamse dansgezelschappen, bijvoorbeeld in het programma Dansmakers. De afgelopen maanden hadden we een bijzondere samenwerking met choreograaf Piet Rogie. Hij maakte de voorstelling Time is on our side met een groep dansers van 55 jaar en ouder. Deze productie is mogelijk gemaakt door ons Ouderendansfonds.

Levenservaring
“Oudere dansers nemen hun levenservaring mee en hebben daarom een hoop te vertellen,” aldus Piet Rogie. “Het gaat in de choreografie dan ook niet alleen over de esthetiek maar nadrukkelijk ook over wie zij zijn.” Het oud-zijn in de spotlights dus en dat vond ook letterlijk plaats tijdens de presentatie in Theater Islemunda. Een speciale ervaring voor Joke (68), een van de deelneemster. Zij begon met dansen op haar 62ste. “Dans haalt me uit de wereld van alledag. Ik kan er helemaal in opgaan.”

Van het maakproces heeft Floortje van der Graaf een mini docu gemaakt:

Met dank aan de dansers: Betty, Hennie, Joke, Laura, Maria-Jeanne, Orna, Vera en Wil. 

In Theater Islemunda traden ook de andere groepen van SKVR’s Time to Dance op. Bekijk hieronder de foto’s van de dag.

 

Powered by flickr embed.

 

Docenten

De danslessen worden verzorgd door een groep enthousiaste en professionele dansdocenten: Dieuwertje den Blaauwen, Jördis Cordua, Marie Louise Gilcher, Jessika Kastelein, Thomas Körtvélyessy, Regina Magnus, Iris Ton en Mirjam Visser. Het docententeam komt regelmatig bij elkaar om ervaringen en lesinhoud te delen. Ook krijgen ze input (fysieke informatie) over het 'oudere lichaam' van een fysiotherapeut. Belangrijke eigenschappen voor de dansdocent is dat ze affiniteit hebben met de ouderen en met hen contact maken. Aanraken is hierbij een goed middel. Geduld en humor zijn eveneens belangrijke eigenschappen zodat er een veilige luchtige sfeer ontstaat. Het accent in de les ligt op wat mensen wel kunnen en niet op de beperkingen van het lichaam. Tenslotte willen we een artistieke beleving stimuleren dus werkt de docent met beelden en persoonlijke inbreng. Passende muziek daarbij is een essentieel hulpmiddel.

Deskundigheidsbevordering

We delen graag onze kennis en bieden daarom de volgende mogelijkheden voor iedereen die werkt met de doelgroep ouderen en enige ervaring heeft met het geven van danslessen:

  • Coaching op maat: nieuwsgierig naar onze methodiek van werken met ouderen? Bezoek één van onze danslessen op locatie en zie onze deskundige docent aan het werk. In een gesprek erna behandelen we de handleiding en bespreken we de lesinhoud met didactische tips.
  • Vrijwilligerstraject: SKVR ondersteunt een speciaal vrijwilligerstraject bij het project Time to Dance. We trainen vrijwilligers van de zorginstellingen met als doel ouderen nog meer te laten bewegen.

 


"Ik heb overal pijntjes en de fysiotherapeut zegt dat het aan mijn leeftijd ligt, maar als ik dans zijn ze allemaal weg.”

Jeltje van de les in Oostmolensteijn


Locaties

Naast de 10 lessen per week die gegeven worden in zorginstellingen worden er een aantal lessen aangeboden die vrij toegankelijk zijn. Ze zijn verschillend in activiteit: er is altijd een staand en zittend gedeelte. De prijzen zijn rond de 2 euro per les. Meer informatie kunt u ter plekke vragen aan de docent. Let op: tijdens schoolvakanties is het mogelijk dat de lessen vervallen. U bent bij onderstaande lessen van harte welkom voor een proefles:

De Kristal, Cypruslaan 400, Nesselande - - - - - - - - - - - - - - - maandag 10.00 - 11.00 uur
Huis van de Wijk, Thomas Mannplaats 150, Ommoord*- - - -  maandag 10.00- 12.45 uur
De Evenaar, Vaasafhof 75- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - maandag 13.30- 14.30 uur
De Kolk, Havenstraat 79-95, Delfshaven - - - - - - - - - - - - - - - dinsdag 10.15 - 11.30 uur
Huis van de Wijk, Thomas Mannplaats 150, Ommoord*- - - -  woensdag 10.30- 11.30 uur
Plein 13, Abtsweg 115, Overschie - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -woensdag 10.15 - 11.15 uur
Dalweg 5, Zuid - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - woensdag 13.00 - 14.00 uur
Oostmolensteijn, Oostplein 252 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - donderdag 11.30 - 12.30 uur
 

*Per oktober vinden de lessen in Ommoord plaats aan de Robert Kochplaats 342.

 
 

Time to Dance stond met een artikel over het dansen met ouderen met Korsakov in het SKVR Magazine:

 

 

Contact

Heb je een vraag of wil je meer informatie ontvangen over de activiteiten van Time to Dance neem dan contact op met buurtsportcoach SKVR Dans, Bernadet van Winden: b.van.winden@skvr.nl.

Praat mee over de activiteiten van Time to Dance op RotterdamPlus, de ontmoetingsplek voor actieve ouderen.


SKVR organiseert Time to Dance naar aanleiding van het programma 'Sport en Bewegen in de Buurt' van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Doel van het programma is om zoveel mogelijk ouderen aan het bewegen te krijgen. Onze samenwerkingspartners:

Meer over Dichtb•

Nieuws

Dans in een choreografie van Piet Rogie
Dans in een choreografie van Piet Rogie
Meedansen in een voorstelling van een professionele...
Beeldende kunst met Syrische kinderen
Op vraag van de Pendrecht Kinderfaculteit verzorgde SKVR drie...
150 Rotterdamse jongeren zetten dans op de kaart
150 Rotterdamse jongeren zetten dans op de kaart
Winkelend publiek en nietsvermoedende voorbijgangers werden...

Support Fons

Bl•f op de hoogte!