Groepsvorming

Bij een investering in de groepsdynamica van de klas zijn zowel de leerlingen als de docent gebaat. Met onze groepsvormende activiteiten helpen wij de sfeer in uw klas vooruit. 

Lees meer over groepsvorming en ontdek de mogelijkheden hieronder.

Doordat ik zelf niet voor de klas hoefde te staan kon ik de groep goed observeren
Leerkracht groep 7

Ook op uw basisschool wordt er aan het begin van het schooljaar in iedere klas weer opnieuw bepaald wie de informele leiders zijn en hoe je je als leerling moet gedragen om ‘erbij te horen'. Groepsvorming of groepsdynamica bepaalt voor een groot gedeelte de sfeer in de klas. Investering in de groepsdynamica zorgt voor een goede sfeer later in het jaar.

Groepsvorming positief stimuleren
Er zijn verschillende theorieën over hoe de groepsvorming verloopt . Een van de bekendere theorieën gaat uit van de volgende fases: In de eerste weken wordt er een beetje afgetast (Forming), vervolgens wordt de hiërarchie bepaald (Storming), de ongeschreven regels worden vastgesteld (Norming). Pas dan ontstaat er een goede werksfeer (Performing).

Vanuit welke theorie er ook naar de groepsvorming wordt gekeken, de docent kan het proces stimuleren door bijvoorbeeld groepsvormende activiteiten in te zetten, zoals spelletjes en energizers tussen de lessen. U hoeft dit niet alleen te doen. SKVR heeft diverse workshops en lessenseries die een positieve bijdrage leveren aan de sfeer in de klas. Hieronder een aantal suggesties.

Workshops en lessenseries

Gelukkig en lang

Meespeelvoorstelling van 45 minuten voor groep 1 en 2

Gelukkig en lang is een verrassende sprookjesachtige meespeelvoorstelling waarin kinderen samen de voorstelling beleven door zowel mee te doen als te kijken. 

Volledige omschrijving
Klinkt als…

Workshop van 1 uur
voor groep 3 en 4 

Uw leerlingen maken tijdens deze workshop kennis met muziek door samen te zingen en instrumenten te bespelen. Gesproken, geschreven en muzikale taal komen samen in deze workshop. 

Volledige omschrijving
Voorleestheater

Lessenserie van 3 lessen van 1 uur
voor groep 3 t/m 8

 
Voorlezen en theaterspelen wisselen elkaar af in de lessenserie ‘Voorleestheater’, waar lezen, verbeelding en creativiteit centraal staan. Uw leerlingen maken samen op een speelse en uitnodigende manier kennis met theater.

Volledige omschrijving
Samen bouwen met bamboe

Workshop van 2 uur
voor groep 6 t/m 8

In deze workshop 'bouwen met bamboe' dagen we uw leerlingen uit hun creativiteit en vindingrijkheid in te zetten en hun rol binnen de groep te ontdekken. Hier wordt op prikkelende wijze op gereflecteerd.

Volledige omschrijving
Spelen in een Virtual Reality Film

Workshop van 2 uur
voor groep 7, 8

 
In deze innovatieve workshop acteren uw leerlingen in een korte VR of 360-graden film. De film wordt online gedeeld en kan worden teruggekeken en herbeleefd via een VR-bril. 

Volledige beschrijving

Informatie en boekingen

SKVR heeft jarenlange ervaring met cultuureducatie in het onderwijs. 
Ik adviseer u graag over de mogelijkheden en beste aanpak voor uw school. 

Bel mij tijdens kantooruren op 010-271 8320 of stuur een mail naar onderwijs@skvr.nl.
Of gebruik het contactformulier, dan neem ik contact met u op.

Laura Goedee
Coördinator onderwijs