Introductiedag op het Albeda

Kennismaken op een creatieve manier. Lees hier hoe dat eruit kan zien.

Het is druk op de SKVR locatie Rotterdam centrum. Vandaag zijn er meer dan 200 mbo studenten in huis. Zowel het Albeda College; opleidingen Toerisme en Financieel Administratief Medewerker, als het Hout- en meubileringscollege (HMC) hebben SKVR gevraagd deze dag workshops te verzorgen.
Verdeeld over de dag en in verschillende theaterstudio’s en ateliers gaan zij aan de slag bij de workshops Present, Architectuur en Product design.

Present
De studenten van de opleiding Toerisme volgen ter voorbereiding van een schoolopdracht de workshop ‘Present’, zij kiezen binnenkort een toeristische plek uit in Rotterdam en over deze plek geven zij een presentatie. De workshop wordt ook gevolgd door studenten van de opleiding Financieel Administratief Medewerker. Zij volgen deze workshop ter voorbereiding van hun stage. ‘Present’ leert hen steviger in hun schoenen te staan bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek of wanneer ze voor een groep staan.

De opwarmingsoefeningen laten zien hoe bepalend een eerste indruk kan zijn. Zo begint communiceren al bij non-verbale communicatie. Zaken als oogcontact en houding worden behandeld door de SKVR docent. Daarnaast geven de studenten elkaar ook feedback. Voor de 19-jarige Nashaira (Albeda Toerisme) is het de eerste keer dat zij een workshop volgt bij SKVR. “Ik heb geleerd dat het belangrijk is om een stevige handdruk te geven en dat je niet moet wiebelen”, vertelt ze enthousiast na afloop. “De docent is spontaan en daar word je zelf ook weer spontaan van”. De 19-jarige Nena kan zich hierin vinden. “Je leert echt hoe je jezelf presenteert. Tijdens de workshop zit je niet stil. Je beweegt veel en maakt contact met je klasgenoten”.

Architectuur 
De tweedejaars studenten van de opleiding Interieuradviseur van het HMC volgen de workshops ‘architectuur’ en ‘product design’ in het kader van hun eindweek. HMC docent Jacques van Raak vertelt dat de studenten in blokken van 10 weken werken. De eindweek is de afsluiting. In de eindweek gaat het o.a. om nieuwe ervaringen opdoen. “Voor studenten is het interessanter om de workshops op locatie te volgen. Zo doen zij een nieuwe ervaring op. Op school hangt er een ‘schoolsfeer’ en hier werken ze toch in een ‘andere sfeer’ ‘’. Ook ziet Jacques een verschil in het gebruik van materialen bij SKVR en binnen de opleiding. “Hier kan je vrij werken met materiaal en vormgeving, op school zijn we meer gebonden aan materiaal als meubelstof en het feit dat het eindresultaat een gebruiksproduct is ”.

“Ik krijg hier inzicht in hoe je de buitenkant van een huis maakt”, zegt de 19-jarige Marjolein. Op school werken de studenten vooral met het interieur en in deze workshop wordt er aandacht besteed aan het ontwerpen van het exterieur.

Product design
Een deel van de HMC studenten volgt de workshop ‘Product design’. Zij gaan aan de slag met een eigen lampontwerp en ontwikkelen een prototype. Het prototype wordt ook echt met een gloeilamp uitgetest. Papier is het hoofdmateriaal. De les begint met een leuk tijdspel, om even erin te komen. Binnen een minuut moeten de studenten een figuur uit papier knippen. Na het spel schetsen zij een ontwerp voor het prototype. Een van de deelnemers maakt zelfs een lamp in de vorm van een konijn. Geen ontwerp is te gek bij deze workshop!

De 17-jarige Thijs en de 18-jarige Bjorn vinden het leuk om met papier als materiaal te werken. Op school werken de studenten niet op deze manier met papier. “Je leert verbindingen maken”. De jongens vinden het ook leerzaam als voorbereiding op het HBO. Na de opleiding Interieuradviseur, kan je ervoor kiezen om een vervolgopleiding te doen op het HBO. Op de Willem de Koning Academie (WDKA) zijn er diverse opleidingen die goed aansluiten. Bij bepaalde opleidingen van de WDKA moet je een portfolio creëren voor toelating tot de opleiding. Voor de studenten van het HMC is het daarom dan ook goed om ervaring op te doen met verschillende materialen.