360 Me; Speel de hoofdrol in je eigen Virtual Reality film

Fotografie & Media

De derdejaars leerlingen van het North Go (Noordwijk) staan in een kring.

Ze worden geobserveerd door een leerling die in het midden staat.  Zij is ‘de agent’ en om haar heen worden ‘moorden gepleegd’. Eén voor een vallen de leerlingen met veel drama neer. De agent moet achterhalen wie de dader is. Aangezien de moordenaar subtiele, vooraf met de groep afgesproken, signalen gebruikt moet ze goed kijken, luisteren en eigenlijk ogen in haar achterhoofd hebben.

Virtual reality en theater
“Bij 360ME gaat het over jezelf presenteren, samenwerken en je verbeelding gebruiken,” vertelt docent Marieke Haandrikman. “Van daaruit gaan we aan de slag met digitale storytellingtechnieken. Dat combineren we met de nieuwste mediatechnieken, door alles in een virtual reality film vast te leggen.”

In de virtual reality film is de camera een personage. Er wordt gefilmd vanuit ‘zijn’ perspectief, de leerlingen spelen eromheen. Dat vraagt om een andere manier van ruimtegebruik bij het acteren: in alle hoeken van de ruimte moet iets gebeuren. Het omgaan met de camera als personage, in dit scenario een patiënt, vraagt iets van het inlevingsvermogen van de leerlingen. “Omhels hem! Toon je betrokkenheid!”, moedigt Marieke de leerlingen aan. Maar dat vinden de leerlingen aanvankelijk best raar om te doen.

Na twee keer repeteren staat er een 360 graden film op de iPad. De leerlingen draaien het beeld alle kanten op voor de volle beleving en lachen om hun zelfbedachte scenes. “Komt de film op YouTube?”, informeert een van de leerlingen enigszins bezorgd. “Zeker,” beaamt de docente, “maar wel in een beschermde omgeving waar je alleen met een wachtwoord in kan.” Daar kunnen ze zich allemaal in vinden. “Maar ik ga hem wel aan mijn ouders laten zien!”

360 ME is een workshop voor het VO waarbij leerlingen werken aan theatervaardigheden en kennis maken met nieuwe mediatechnieken. 

Meer informatie over de workshop 360ME»

«Terug naar vorige pagina