Stadswandeling: Art Deco Den Haag

Na de succesvolle wandelingen langs de Jugendstil in de Haagse binnenstad, bieden we dit seizoen een nieuwe wandeling aan in Den Haag: Art Deco.

€ 22,00

Voor 1 les(sen)

€ 22,00

Voor 1 les(sen)

€ 22,00

Voor 1 les(sen)
  • Workshop
  • Niveau: Alle niveaus
  • Leeftijd: 18 t/m 99 jaar

Deze cursus kun je op onderstaande locatie(s) en tijd(en) volgen

Zondag
13:00 - 16:00 uur
29-09-19 t/m 29-09-19
Vera Harmsen

De Art Nouveau periode ligt rond 1900 en de Art Décoratifs (1925 Parijs) was populair in het Interbellum. In Nederland is de stijl geïntegreerd in de Amsterdamse school, daarvan getuigt ook de Bijenkorf in Den Haag. In ‘een hechte verbintenis’ zal ik vooral de relatie van beeldhouwkunst en architectuur laten zien, bij de warenhuizen en verzekeringsbanken in de binnenstad. Een stijl op de drempel naar de nieuwe zakelijkheid. Adolf Loos, zet zich af tegen de Wiener Secession, die van invloed was op de architect Wolf. Dat de ornamentiek in Den Haag functioneel gebruikt is laat zich aflezen aan de verandering in iconologie (C. Ripa), betekenissen worden letterlijk gespiegeld. Ter vergelijk zijn daar mooie voorbeelden van te zien in de Neo Renaissance overheidsgebouwen, op advies van Cuypers in deze stijl gebouwd. Het oude Stadhuis is het 1e Renaissance gebouw in Nederland.

Begin 20ste eeuw met een nieuw elan, de opkomst van het treinverkeer is Europa dichtbij. Zelfs Berlage waagt zich met beelden van Lambert Zijl (Beurs in Amsterdam) aan ‘functionele beelden’. Ook Hildo Krop en Altorf moeten de (verzekering)banken opsieren, wat een P.R. beeld als onderdeel van de architectuur wordt. Vrouwen met knuppels, hamer en aambeeld en het leeuwenvel geleend van Hercules. 

Oh oh Den Haag…

Startpunt van de wandeling: Den Haag CS (onder de lichtwolk)