publicaties

LKCA -SKVR 'Onze kunstvakdocenten zijn echt keien!'Website LKCA: 'Onze kunstvakdocenten zijn echt keien!'

SKVR, centrum voor de kunsten in Rotterdam, kreeg bij de start van de impuls in 2012, 6 fte voor cultuurcoaches. Hoe heeft SKVR de 6 fte destijds ingezet en hoe staat het er zes jaar later voor? Een gesprek met Nita Halman, projectleider KunstID, en Sylvia Wiegers, programmamanager onderwijs bij SKVR.
Lees het artikel op de website van het LKCA» (december 2016)
 


 

Rotterdams Onderwijs Magazine (ROM): Leerlijnen

Muziekonderwijs is niet alleen leuk. Het verbindt, geeft zelfvertrouwen en
volgens wetenschappers zou je er zelfs slimmer van worden. Geen wonder
dat steeds meer scholen er iets mee doen. Op OBS De Barkentijn bijvoorbeeld ,waar ROM een les bijwoonde van SKVR-muziekdocent Joyce Bellefroid.

 

Lees hier het artikel van ROM online (december 2016)


KunstZone: SKVR is geen partner op afstand

Sylvia Wiegers, programmamanager bij SKVR Onderwijs, en Marieke Stein, programmamanager bij SKVR Dichtbij (Wijkgericht Werken) werden onlangs geïnterviewd door Henk Langenhuijsen van Kunstzone, tijdschrift voor kunst en cultuur in het onderwijs.

Centraal in het gesprek staat het gevarieerde kunstaanbod en het grote speelveld met de verschillende disciplines. Het dansproject Make You Move van SKVR en HipHopHuis wordt als voorbeeld genoemd als een geslaagde samenwerking.

Lees hier het artikel SKVR is geen partner op afstand (januari 2015).


 

Landelijke aandacht voor pilot SKVR Onderwijs

Nita Halman, projectleider KunstID, is geinterviewd door het Interne Cultuur Coördinator Magazine. In dit  interview besprak zij de pilot beoordelingsmethode van KunstID en Ieder Kind een Instrument. Met deze pilot probeert SKVR een antwoord te bieden op de vraag hoe je de kunstzinnige ontwikkeling van een leerling toetst.

Lees hier het artikel op de cultuurcoordinator website (november 2014).


 

Kunst maak je samen, Cultuureducatie in de Rotterdamse Verlengde Leertijd

Het artikel 'Kunst maak je samen, Cultuureducatie in de Rotterdamse Verlengde Leertijd' verscheen in de landelijke ICC-gids van januari 2014. In het artikel vertellen Joan de Jong, adjunct directeur van de Maria Basisschool in Rotterdam en Nita Halman, projectleider Kunst ID, over de succesfactoren van het werken met leerlijnen in de SKVR lessen op school. SKVR en de school zijn zeer positief over de samenwerking.

Wilt u meer informatie over SKVR en Cultuureducatie in Verlengde Leertijd? Neem dan contact op met Nita Halman, coördinator primair onderwijs, via 010 – 271 8320 of onderwijs@skvr.nl. 
Wilt u meer informatie over de Maria Basisschool? Kijk dan op: www.kbs-mariaschool.nl.

Lees hier het artikel in de ICC Gids


De durf om jezelf te laten zien

Het Rotterdamse Onderwijs Magazine publiceerde in januari 2013 een artikel over de praktijk van KunstID lessen. Aan de hand van voorbeelden van de Mr. Van Eijckschool wordt verteld over de SKVR Leerlijnen Cultuureducatie en hoe de school en de kinderen dit ervaren.

Lees hier de publicatie 'De durf om jezelf te laten zien'.
 Leerlijnen KunstID

Met KunstID realiseert SKVR leerlijnen cultuureducatie op scholen voor primair onderwijs met verlengde leertijd. In de lessen staat de ontwikkeling van kinderen centraal. Ontwikkeling op het gebied van creativiteit, sociale en communicatieve vaardigheden en kunstzinnig talent.

Bekijk hier de SKVR Leerlijnen Cultuureducatie
 Kunst is Keihard werken

Kunsteducatie in Rotterdamse brede scholen

In Kunst is keihard werken vertellen kunstdocenten, brede schoolcoördinatoren, schooldirecteuren én kinderen over hun ervaringen met kunstonderwijs in de verlengde leertijd op brede scholen in Rotterdam. Dit product dat KunstID is gaan heten, beoogt de ontwikkelkansen van kinderen te vergroten door kunsteducatie te verankeren in het curriculum van de school.

SKVR Onderwijs werkt samen met een school aan een duurzame relatie en een programma dat past bij de kinderen. Het kind staat centraal in de brede school en er worden kinderen bereikt die niet vanzelfsprekend in aanraking komen met kunst en cultuur. Kinderen ervaren de kunstlessen als een welkome afwisseling op het reguliere curriculum en het biedt ze de kans hun creatieve talenten aan te boren en te ontwikkelen. Bovenal blijken de kunstlessen een enorme opsteker voor hun zelfvertrouwen. 'Goud voor kinderen', aldus een enthousiaste schoolleider.

Kunst is keihard werken is een eerbetoon aan alle mensen die met hart en ziel hun passie delen met kinderen en een praktisch naslagwerk voor kunstdocenten, culturele instellingen en brede scholen die het kunstonderwijs op deze manier willen integreren.

Prijs €17,95 incl. btw excl. verzendkosten, Uitgever De Boekfabriek, ISBN 978-94-90177-09-6
Bestellen? Kunst is keihard werken is te bestellen via De Boekfabriek.

Heeft u vragen over de bestelling of naar aanleiding van de publicatie? Of wilt u een presentatie bij uw instelling? Stuur dan een e-mail naar onderwijs@skvr.nl.
 Inspiratie door de brede school

Pilot kunst en cultuur in de brede school van het voortgezet onderwijs

SKVR begeleidde in de periode 2006-2009 op drie scholen de pilot kunst- & cultuureducatie in de brede school van het voortgezet onderwijs. De ervaringen van SKVR en de partners binnen dit project: de brede scholen, kunstenaars/docenten en culturele instellingen, zijn verwerkt in het boek Inspiratie door de brede school. De publicatie biedt scholen en instellingen perspectieven en handvatten voor een succesvolle ontwikkeling van kunst & cultuur in de brede school.

Geïnteresseerden kunnen het boek aanvragen bij: SKVR onderwijs, Carin Mulder.

Er is een samenvatting beschikbaar van het boek: download de samenvatting.
 Een stap verder

Een onderzoek naar het flankerend beleid bij de Regeling Versterking Cultuureducatie in Rotterdam

Kunst en cultuur op de basisschool... Wat is er bij u op school veranderd sinds 2004? Het ministerie van OCW stelde toen per leerling € 10,90 per jaar beschikbaar. Met dit geld konden basisscholen kunstenaars uitnodigen, vaker naar een museum gaan of een voorstelling binnenhalen. Voorwaarde was wel dat de scholen een visie op cultuureducatie ontwikkelden. Twee adviseurs boden hierbij ondersteuning door adviesgesprekken, teamtrainingen en het geven van de cursus Interne Cultuur Coördinator.

Na vijf jaar vonden de Dienst Kunst en Cultuur en SKVR het een goed moment om terug te kijken op de advisering. Dit heeft geresulteerd in een onderzoek naar de resultaten van het flankerend beleid in Rotterdam.

Benieuwd naar de uitkomsten? Download het rapport.
 Kijk ik kan zilver maken

Het grote kunsteducatie kijk- en leesboek - Dirk Monsma

Kijk, ik kan zilver maken is een prentenboek waarin SKVR kunstdocenten samen met de auteur de wereld van kunst en kunsteducatie verkent. Dirk Monsma, oud-directeur van SKVR, wil docenten motiveren eigen ideeën te vormen en gestalte te geven. Als geen ander is de kunstdocent in staat inspirerende omstandigheden te creëren, kinderen vertrouwd te maken met alle disciplines van kunst, talenten te ontdekken en ervoor te zorgen dat kinderen hun vaardigheden ontwikkelen.

€19,50, Uitgever Lemniscaat, ISBN 978-90-4770-104-0

Meer informatie op www.dirkmonsma.nl.
 Er gaat een wereld open

10 jaar Cultuurtraject voor het Rotterdamse onderwijs

Waar gaan we heen? Naar het Schouwburgplein met al zijn zalen vol film, muziek en toneel? Of trekken we langs de oevers van de Maas, op zoek naar verborgen ateliers en maritiem erfgoed? Blijven we in het centrum of wordt het Delfshaven, Crooswijk of het Zuiderpark? Rotterdammers hebben het maar goed. De stad barst van cultuur. Er valt zoveel te ontdekken. Elk jaar volgen duizenden leerlingen het Cultuurtraject. Ze maken kennis met kunst en cultuur, op school en elders in de stad. Omdat het Cultuurtraject tien jaar bestaat, nemen we u graag eens mee op reis. Een reis in tien projecten.

U kunt een exemplaar aanvragen via onderwijs@skvr.nl.


meer over skvr onderw•s

Contact & Samenwerken

Nieuws

Beeldmerk
Een kijkje bij de workshop Beeldmerk
Door: Docent Mia Andrésen Waarom heeft Starbucks...
Studio Stunts: een muzikale lessenserie Wetenschap en Technologie
Studio Stunts: een muzikale lessenserie Wetenschap en Technologie
Als de gewone lessen zijn afgelopen, beginnen op de...
Wat doe jij
Positieve actie tegen pesten
Wat doe jij? is een interactieve voorstelling over pesten die...

Leren Loont! en SKVR

Agenda

Publicaties