Topklas

De topklas

Uit een groot aantal auditanten selecteert SKVR één keer per jaar de meest opvallende schrijvers, jong of oud, met of zonder ervaring. Zij vormen samen de Topklas; een groep ambitieuze schrijvers die zich ruim een half jaar voorbereidt op een toekomst in de letteren. Het resultaat is een exclusieve sneak preview van het beste van de besten: Vers!

In september 2012 startte SKVR Schrijven met de Topklas. De Topklas wordt gedurende een half jaar, onder leiding van schrijficoon Pim Wiersinga, klaargestoomd voor een publicatie die op initiatief van en door inzet van de Topklas zelf verschijnt. Inmiddels zijn we aan de vierde editie toe van de Topklas. De bundels van de vorige drie Topklassen, Vers 1 (2013), Vers 2 (2014) Vers 3 (2015) em Vers 4 (2016), zijn te koop bij SKVR en Rotterdamse boekhandels waaronder Donner. Meerdere Topklassers zijn intussen al benaderd door landelijke uitgevers. Meer weten? Lees het interview met oud-Topklasser Robbert Meijntjes

Vers #1

De eerste Topklas werd afgesloten op 19 juni 2013 met de presentatie van verhalenbundel Vers, verschenen bij Uitgeverij Douane. De Topklas maakte het verschijnen van Vers mogelijk via crowdfunding en ruim tachtig donateurs.   

Vers #2

In oktober 2013 startte de tweede Topklas. Uit een groot aantal enthousiaste en talentvolle auditanten werden de acht meest opvallende schrijvers gekozen. Zij werkten toe naar Vers 2 waarvan het eerste exemplaar op 27 juni 2014 aan burgemeester Aboutaleb werd uitgereikt. 

vers #3

Bijzonder! Een Topklas die geheel bestond uit vrouwen startte in 2014. Het door deze Topklas geschreven Vers 3 verscheen op 20 juni 2015. Schrijfster Sanneke van Hassel ontving het eerste exemplaar uit handen van de Topklas zelf, in boekhandel Donner. Schrijfster Elfie Tromp presenteerde de middag.
 

Vers #4

De schrijvers van de vierde Topklas werkten van oktober 2015 t/m februari 2016 heel hard aan Vers 4, een bundel met daarin het werk van de aller-allernieuwste Rotterdamse schrijftalenten. De bundel verscheen op donderdag 23 juni. De lancering vond plaats in de Bistro Bar in de Bibliotheek van Rotterdam. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Theo Kemperman, directeur van Bibliotheek Rotterdam. Verder is er met docent  Pim Wiersinga teruggeblikt op het schrijfproces.

Vers #5

Een lustrum! De vijfde Topklas ging in oktober 2016 van start onder leiding van stadsdichter Derek Otte. Er werd hard gewerkt, gestreept en geschreven. Het resultaat, verhalenbundel Vers #5, mag er zijn en wordt 22 juni gelanceerd in RAAF. Tevens zal dit voorlopig de laatste keer zijn dat de Topklas wordt georganiseerd.

 

 

te koop

Heb je interesse in (een exemplaar van) Vers? Stuur dan een mail naar Natasja Morales, coördinator van SKVR schrijven, via n.morales@skvr.nl.

Meer over SKVR Schr•ven

Heb je een vraag?

Bel, mail of bezoek ons:

010 - 436 13 66


klantenservice@skvr.nl

SKVR Rotterdam Centrum
Aert van Nesstraat 45