Van dromen naar daden op het Pantserklosplein

Van dromen naar daden op het Pantserklosplein

29 juni 2017

Dit is een verhaal over dromen die worden waargemaakt. Niet over dromen die zo maar uitkomen maar over dromen die vastberaden worden omgezet in daden. Het begint een jaar of vijftien geleden. Twee vrienden uit Hillesluis, Marvin en Jamal, zijn gek op voetbal. De sport betekent alles voor ze: vriendschap, prestatie en jezelf tot het uiterste drijven. Samen met hun vrienden, allemaal geboren in dezelfde buurt, zijn ze elke dag op het plein te vinden. Terwijl om hen heen de buurt verpaupert en vrienden op het slechte pad raken, maken deze jongens plannen. Naar het buitenland willen ze, naar grote voetbaltoernooien om zich te meten aan internationaal talent.

Rolmodel
Vijftien jaar later staan Marvin Pires en Jamal El Ghannouti voor een groep jongeren die in hun voetsporen zijn getreden. Marvin is inmiddels projectleider bij Stichting De Verre Bergen. Jamal is een gevierde zaalvoetbal international. Vanuit die achtergrond zijn beiden nu betrokken bij het SKVR Dichtbij project het Dreamteam. Samen onthullen ze een kunstwerk dat de jongens van het Dreamteam hebben gemaakt met kinderen in Hillesluis onder leiding van SKVR docent Mart Bechtold. Walid (20) en Oussama (18) zijn twee van die jongens. Hun droom is tweeledig: ze willen iets betekenen voor de kinderen in hun buurt én ze willen naar een voetbalkamp in Lissabon. Jamal is hun grote voorbeeld en zo’n rolmodel willen zij weer zijn voor hun jongere buurtgenootjes. “Voor ons was er vroeger veel te doen in de wijk”, vertelt Oussama, “maar ineens hield alles op en begonnen sommige jongens zich te vervelen.” Walid vult aan: “Wij hebben geluk dat we sterk zijn in ons hoofd maar we hebben veel vrienden het foute pad op zien gaan.” Ze realiseren zich dat hun hechte vriendschap en de sport daarin van betekenis zijn geweest. Dat motiveert hen nu om zich in te zetten voor de volgende generatie.

Sport en kunst
Via SKVR Dichtbij kregen ze de kans om vanuit de sport ook kunst en cultuuractiviteiten te organiseren. “Daar werden we niet meteen enthousiast van,” geeft Walid toe. “We dachten meteen aan stoffige musea en oude kunst.” Maar hun beeld veranderde geleidelijk. Ze begonnen kansen te zien en ontdekten paralellen met sport. “Bij kunst gaat het ook om teamwork, coachen en iets bereiken. We hebben er uiteindelijk voor gekozen om te gaan schilderen met de kinderen.” Door sport als onderwerp te nemen werd de drempel nog verder verlaagd. Het resultaat, een groot gezamenlijk kunstwerk, pronkt vanaf nu op het Pantserklosplein. Pal daaronder wordt als vanouds gevoetbald.

Sparen
Het is Marvin en Jamal destijds gelukt om hun internationale droom waar te maken. Ze hebben het er nog vaak over want de groep komt nog steeds regelmatig bij elkaar. Dat motiveert het Dreamteam, die door nog meer activiteiten in de wijk te organiseren, hun spaarpot voor het voetbalkamp wil blijven vullen. Aan het enthousiasme van de allerjongste spelers/kunstenaars te zien vindt hier over een jaar over tien weer een soortgelijk feestje plaats.

………………………………………………………………….

Wil je bijdragen aan de droom van het Dreamteam? Ze organiseren graag activiteiten voor de buurt en voor kinderen in Hillesluis tegen een eerlijke vergoeding. Neem voor samenwerking contact op met Mart Bechtold. Direct bijdragen kan ook. Maak dan een bijdrage over naar SKVR via NL69INGB0675730848 o.v.v. Dreamteam.