Vakantieherinneringen maken

Vakantieherinneringen maken

21 augustus 2017

De zomervakantie is weer voorbij. Een fijne tijd vol plezier en nieuwe ervaringen. Maar dat geldt niet voor iedereen. Abbas en Mo (allebei 11 jaar) krijgen geen inspiratie bij het woord vakantie. Ze doen mee aan de rap workshop van SKVR docent Jonathan. Samen met 64 andere kinderen van Rotterdam Zuid mogen ze dit jaar meedoen aan het Binkies Vakantiekamp, een initiatief van het SS Rotterdam in samenwerking met verschillende stichtingen die zich inzetten voor kinderen die opgroeien in moeilijke omstandigheden. Dat rap populair is, blijkt als iedereen zijn vinger opsteekt wanneer Jonathan vraagt wie er graag naar luistert.

Met het workshopthema vakantie kan niet iedereen uit de voeten. Voetbal, daar kunnen Abbas en Mo wél wat mee, al is dat er deze vakantie ook niet echt van gekomen. Abbas was bij zijn oma, Mo heeft hem gemist op het trapveldje in hun buurt. Dankzij Binkies vieren ze deze laatste vakantiedagen samen op het luxe cruiseschip, waar ze aan allerlei activiteiten mee kunnen doen. De rapworkshop begint met het maken van een woordweb, over voetbal dus in plaats van over vakantie. Scheidsrechter, akka, Barça, de woorden komen in dit stadium nog makkelijk op papier. Als ze later zinnen moeten maken en die vervolgens ook nog laten rijmen, krijgen ze het moeilijk. Even verdwijnen alle dromen over hun flitsende optreden op de bonte avond. “Dit kunnen we gewoon niet!” Maar als Jonathan hen weer een beetje op weg helpt en er bij Abbas ineens weer een mooie zin uitrolt (“Voor voetbal zet ik mijn wekker, het gras is groen en ruikt lekker.”) lijkt de rest van de rap zich vanzelf te schrijven.

Aan het eind van de les mag ieder groepje zijn rap laten horen. Abbas en Mo zijn als laatste aan de beurt. Ze luisteren naar de resultaten van hun nieuwe vrienden, de één nog mooier en dan de ander. Langzaam zakt de moed hen weer in de schoenen. Optreden, dat is voor hen natuurlijk ook niet weggelegd, denken ze. Ze besluiten om niet mee te doen. Als Jonathan de jongens uitnodigt om naar voren te komen, besluit Abbas in de laatste seconde om er toch voor te gaan. Hij gaat staan, laat zich horen en krijgt een daverend applaus. Niemand merkte hoe onzeker hij was. Opgelucht kijken Mo en hij elkaar aan. Vanavond gaan ze het samen doen.

Agenda

Nieuws

Hoe de hele school optimaal profiteert van kunstonderwijs: 4 adviezen
Hoe de hele school optimaal profiteert van kunstonderwijs: 4 adviezen
Laat de hele school profiteren van de effecten van...
Schrijftijgers maken het mee in het Wijkpaleis
Schrijftijgers maken het mee in het Wijkpaleis
“Slager, weet u wel zeker dat dit dierenvlees...
Een kijkje achter de schermen: het instrumentenmagazijn
Een kijkje achter de schermen: het instrumentenmagazijn
Als je muziekles hebt bij SKVR dan ben je er vast weleens...

nieuwe koers