Sjoerd neemt na tien jaar afscheid van de Brassbandschool

Sjoerd neemt na tien jaar afscheid van de Brassbandschool

4 april 2018

De Antilliaanse gemeenschap kende hij vooral vanuit het straatleven uit zijn pubertijd in Krispijn (Dordrecht). “Dat was vaak vechten,” herinnert Sjoerd van Lee, vertrekkend coördinator van de SKVR Brassbandschool zich. Hoe anders is dat nu, na tien intensieve jaren waarin hij de Brassbandschool hielp zich te verankeren in de stad en als onlosmakelijk onderdeel van SKVR op Zuid waar het elke zaterdagmiddag feest is.

Hij rolde erin vanuit een stage waarin hij onderzoek deed naar diversiteit in de culturele sector. Het was een bijzondere kans die Mimoen Himit, die vanuit zijn organisatie Mobiliteit in Muziek, de opdracht had om een Antiliaanse Brassbandschool op te zetten, de jonge student gaf. “Ik stapte er open in en ging er meteen vol voor. Het kostte wel een extra studiejaar,” lacht Sjoerd achteraf.

Vanzelf ging het allemaal niet. “We haalden de grilligheid van de straat de lokalen in. Wie het hardste schreeuwde trok aan het langste eind.” En Sjoerd was voor de meesten ook maar gewoon een ‘makamba’ (witte jongen) waar ze niet op zaten te wachten. “Van structuur was al helemaal geen sprake. De lessen waren gratis, mensen kwamen wanneer ze wilden.” Door zich te richten op het aantrekken van goede docenten begon Sjoerd te bouwen aan een Brassbandschool die langzaamaan steeds steviger kwam te staan. “Ik wilde dat docenten beseften dat ze een sleutelrol vervullen naar de cursisten. Het ging om zo veel meer dan om alleen muziek maken. De kinderen die kwamen leefden thuis vaak onder barre omstandigheden. Sommigen kwamen lopend vanaf Zuidplein en zonder ontbijt bij de lessen aan. Het werd mijn uitdaging om hen in hun eigen context zaken aan te dragen waardoor ze uiteindelijk sterker in hun eigen wereld kwamen te staan.”

Muziek vindt Sjoerd daarvoor bij uitstek geschikt. Het gaat over eigenwaarde, trots zijn op je eigen cultuur en nog belangrijker: je bewust zijn van je talenten. “Als je een talent hebt, komt daar ook een verantwoordelijkheid bij kijken. Daar moet je wat mee: voor jezelf, je community en voor de stad.” Dat is het bestaansrecht van de Brassbandschool geworden en vanuit deze drijfveer gaat Sjoerd nu een volgende stap maken in Dordrecht waar hij zijn filosofie mag loslaten op de Muziekschool van To Be.

Agenda

Bl•f op de hoogte!

Nieuws

Kom erbij Festival Maasveld
Zingen tegen de eenzaamheid
Een voor een druppelen de dames de grote aula van Laurens...
Festival tegen eenzaamheid: Kom erbij!
Festival tegen eenzaamheid: Kom erbij!
In de ‘Week tegen Eenzaamheid’ organiseert SKVR...
Eindpresentatie Een rugzak vol talent
Eindpresentatie Een rugzak vol talent
Voor de eindpresentatie van de tweede ronde van Een rugzak...