Schrijftijgers maken het mee in het Wijkpaleis

Schrijftijgers maken het mee in het Wijkpaleis

2 november 2017

“Slager, weet u wel zeker dat dit dierenvlees is?” “Juwelier, is hier weleens een overval geweest?” “Meneer, werkt deze knoflookshampoo tegen vampiers?” De SKVR Schrijftijgers (7-12 jaar) doen onderzoek voor hun verhalen en zijn daarvoor op ‘winkelsafari’ in de Middellandstraat. Het worden griezelverhalen, naar het thema van de Kinderboekenweek. Enge dingen vind je op de gewoonste plekken blijkt al gauw tijdens de tour.

Leren, maken en ontmoeten
Het winkelbezoek is onderdeel van de samenwerking met het Wijkpaleis waar deze editie van Schrijftijgers plaatsvindt. “Die connectie met de eigen buurt was een belangrijke voorwaarde voor ons,” vertelt Marieke Hillen, initiator en bestuurder van het Wijkpaleis in de wijk Middelland, Delfshaven. Een plek om te leren, te ontmoeten en te maken dat wil het Wijkpaleis zijn. In samenwerking met de buurt en in onderlinge wederkerigheid. Dus toen SKVR-coördinator Schrijven Natasja Morales toenadering zocht was de invulling van deze Schrijfcursus voor kinderen al snel bedacht.

Belevingswereld
Een gemixte groep van jonge schrijvers uit de buurt meldde zich en docente Ludette El Barkany nam ze mee in de griezelwereld. “Ludette sloot helemaal aan bij de beleving van de kinderen. Een vulkaanuitbarsting van ideeën vloog al gauw over de tafel,” beschrijft Marieke de start van de cursus. “De kinderen zaten meteen in een gezamenlijk verhaal. Dat merkte ik ook heel goed toen we naar de winkels gingen. Ze stelden de engste vragen en de winkeliers gingen daar geweldig in mee. Zoals het meisje van de feestwinkel Zin El Afrah die de kinderen vertelde dat ze soms het haar van die enge pop dacht te zien bewegen. Je had die kinderen moeten zien!” lacht Marieke.

Eindpresentatie
“Ik ben zo benieuwd hoe ze al die ervaringen verwerken in hun verhalen.” Ook voor het eindresultaat heeft Marieke weer gezocht naar de verbinding met de buurt en met wat daar al is. Zo kwamen ze erop om alle bijdragen te publiceren in de Middellandpost, de mooi vormgegeven wijkkrant die wordt volgeschreven door buurtbewoners “die vroeger allemaal al actief waren voor de schoolkrant”. En om alles feestelijk af te sluiten, met de betrokken winkeliers, ouders en buren, lezen de kinderen voor tijdens de wekelijkse vrijdagavondmaaltijd in het Wijkpaleis op 17 november aanstaande. Je bent welkom om aan te schuiven, als je durft…

Het Wijkpaleis is ook te vinden op facebook; www.facebook.com/hetwijkpaleis

 

 

Agenda

Bl•f op de hoogte!

Nieuws

Kom erbij Festival Maasveld
Zingen tegen de eenzaamheid
Een voor een druppelen de dames de grote aula van Laurens...
Festival tegen eenzaamheid: Kom erbij!
Festival tegen eenzaamheid: Kom erbij!
In de ‘Week tegen Eenzaamheid’ organiseert SKVR...
Eindpresentatie Een rugzak vol talent
Eindpresentatie Een rugzak vol talent
Voor de eindpresentatie van de tweede ronde van Een rugzak...