Door het bos dwalen, verhaal halen

Door het bos dwalen, verhaal halen

9 januari 2018

Na een prikkelende speurtocht door de tentoonstelling 'Diep in het bos' van Villa Zebra, landen de Schrijftijgers achter hun lege papieren en pennen stoer hun indrukken neer.

Een klein houten figuurtje met ogen van diamanten, die een emmer knalgele verf over zich heen kreeg. De kids staren ernaar alsof ze voor het eerst de Sint zien. Op een zwart en wit videoscherm kijken ze naar een grote zeecontainer die ergens middenin een bos staat. Wat zit erin? Wat doet dat ding daar eigenlijk? De indrukken die ze opdoen zijn divers en docente Ludette El Barkany neemt rustig de tijd om de hoofden van de kinderen vol te laten lopen met beelden en gedachten. Ze stelt vooral vragen en dat werkt zichtbaar goed. ''Ik zie een kooi, maar er zit geen dier in. Waarom is hij leeg dan?''

  

Na de ontdekkingstocht doorheen alle installaties start de workshop. Al snel maakt Ludette duidelijk dat ze geen 'echte' juf is, die je op de vingers tikt als je een taalfoutje maakt. Het gaat hier niet om juist of fout. Je mag al je gekke gedachten vrolijk en vrijuit op papier toveren, om dan samen te kunnen kijken hoe daar iets moois van valt te maken. Dat idee heerst en stelt de Schrijftijgers duidelijk op hun gemak. Toch worden onze tijgers ook flink uitgedaagd, want: ''Wie is de held in jouw verhaal? Wat draagt hij of zij voor kleren? Heeft hij broertjes of zussen? Denk daarover na. Het is van belang voor je verhaal.''

Of er ook tekeningen gemaakt mogen worden, vraagt een jongen die eventjes vastloopt met zijn ideetje. Tuurlijk! Als je daarnaast ook maar wat letters op papier zet, want het is wel een schrijfles. De anti-juf is duidelijk. Al snel lijken de schrijfpolsen te ontspannen en gaat de schrijfenergie in de vingers zitten. Tekst! En nog meer tekst! Grote, bolle letters in maffe kronkels, maar ook smalle strookjes van mooie, rechte zinnen. Iedere tijger doet zijn of haar eigen ding. De nodige getekende bosfiguren duiken even later ook al gauw op. Zo zijn ze al actief met twee dingen tegelijk bezig, nog zonder dat ze het goed en wel beseffen. Deze schrijvers worden geboren multitaskers die in meerdere disciplines thuis zijn.

Omdat iedereen lekker bezig is, zit ook de sfeer goed. Al wordt er vanaf het begin lekker gesipt aan de limonade, de dorst naar goede schrijfsels blijft tot het einde!


Ook geïnspireerd door de tentoonstellingen van Villa Zebra aan de slag met creatieve schrijfopdrachten?

Schrijf je dan snel in voor de cursus Schrijftijgers in Villa Zebra! Dwaal elke week rond in Villa Zebra en ontdek de schrijver in jou. Deze cursus gaat alleen door bij voldoende aanmeldingen, dit beslissen we op vrijdag 12 januari, dus wees er snel bij!

 

 

 

Agenda

Bl•f op de hoogte!

Nieuws

Kom erbij Festival Maasveld
Zingen tegen de eenzaamheid
Een voor een druppelen de dames de grote aula van Laurens...
Festival tegen eenzaamheid: Kom erbij!
Festival tegen eenzaamheid: Kom erbij!
In de ‘Week tegen Eenzaamheid’ organiseert SKVR...
Eindpresentatie Een rugzak vol talent
Eindpresentatie Een rugzak vol talent
Voor de eindpresentatie van de tweede ronde van Een rugzak...