Chicks met ambitie

Chicks met ambitie

13 juni 2017

“Ik wil later minister president worden”, zegt Cathy  (16) zonder blikken of blozen. “En ik arts” vult  Ahlem (15) een beetje verlegen aan. Nu zitten ze allebei nog op het VMBO maar dit zijn slimme meiden met ambitie. Vanavond presenteren ze het radioprogramma Chicks and the city, dat wordt uitgezonden op Rijnmond. Het is het eindresultaat van zeven  workshops die zij volgden via SKVR Dichtbij. Een kans die ze beiden ook meteen grepen toen de zogenoemde Pitch Chicks van het programma bij hen op school langskwamen.

“Pedagogische mismatch…”. Cathy krijgt het onderwerp van de avond er maar niet soepel uit tijdens de doorloop voorafgaand aan de uitzending. Presentator Natasja Morales, die ook de SKVR Dichtbij workshops verzorgde, stelt haar gerust. “Bedenk een ezelsoor”, moedigt ze aan. “Denk bijvoorbeeld Miss Match, alsof het een Engelse dame is, dan onthoud je het beter.” Cathy lijkt er niet erg in te geloven en probeert wat vragen door te geven aan co-presentator Ahlem. Die zit nog met haar moeder te appen dat ze de radio thuis wel aan moet zetten om 19 uur.

Tijdens de uitzending transformeren de dames als vanzelf in echt pro’s.  Naar voorbeeld van Natasja rollen de woorden hen op een informele en soepele manier uit de mond. Ze zijn in gesprek met onderzoekster Talitha Stam, die veel weet over de verschillende werelden waarin jonge meiden op het VMBO leven. Een onderwerp dat de Dichtbij Chicks zelf hadden uitgekozen omdat ze er dagelijks mee te maken hebben: thuis gelden andere normen dan op school. Openhartig vertelt Cathy over hoe eenzaam ze zich voelde toen ze vroeger gepest werd op school. Ze meldde zich uiteindelijk zelfs ziek om maar niet meer met die nare meiden geconfronteerd te hoeven worden. “Heb jij tips voor meiden die dit nu meemaken?”, vraagt ze de onderzoekster. “Hoe moeilijk het ook is, je moet er met een volwassene over praten”, benadrukt Talitha. “Scholen hebben zo veel kennis en netwerk om je verder te kunnen helpen. Er zijn talloze projecten, maar de meeste meiden kennen ze helaas niet.” De meiden hangen aan haar lippen en tijdens de ‘plaatjes’ tussendoor wordt de sfeer in de studio steeds gezelliger. Het draaiboek gaat terzijde, de muziek zet in terwijl de gesprekken nog in volle gang zijn en Cathy en Ahlem improviseren er op los.

De meiden zijn zichtbaar opgelucht en tevreden als het nieuws van 20 uur het einde van de uitzending markeert. Talitha Stam nodigt Cathy uit voor een bijeenkomst bij de jongerengroep van D ’66. “Ontmoet ik dan Alexander Pechtold?” glundert Cathy ongelovig. Deze avond kan niet meer stuk. De toekomst heeft nog heel wat in petto voor deze chicks!

Luister de uitzending hier terug.