CD-uitreiking ‘Haikus’: afsluiting van het succesvolle Saboohi-project

CD-uitreiking ‘Haikus’: afsluiting van het succesvolle Saboohi-project

27 januari 2017

Op vrijdag 20 januari hebben de 8 SKVR pianoleerlingen die deelnamen aan het Saboohi-project een CD in ontvangst genomen met daarop onder andere hun ingespeelde muziekstukken van de Iraanse componist Ehsan Saboohi. De uitreiking was de afsluiting van een lang en succesvol traject, waarbij kennismaking met hedendaagse klassieke muziek op een nieuwe manier centraal stond. Initiatiefnemer en realisator van het Saboohi-project is piano-docente Foekjen Verhoef.

Over het project
In 2014 startte Foekjen Verhoef met een nieuw leerseizoen. Daarbij zocht zij naar een uitdaging voor haar leerlingen tussen de 9 en 17 jaar. “De meeste piano-methodieken gaan stap voor stap en bieden zo gelijk een resultaat, de beloning, waaraan je jouw vaardigheden kan toetsen. Vaak valt hedendaagse klassieke muziek hierbuiten. Dit is muziek die anders omgaat met klank en vaak ook ritme, de zogenaamde a-tonale muziek, en wordt meestal niet op die leeftijd gegeven. Daarom kan een leerling vaak niet in contact komen met deze muziekvorm,” vertelt Foekjen.

Om leerlingen te enthousiasmeren voor deze muziekvorm bedacht Foekjen andere manieren om jongeren te belonen. Foekjen: “Een uitgesteld beloningssysteem. De beloning zit niet heel direct in de klank, voor jongeren is dit vaak een uitdaging, omdat zij vaak direct een beloning willen. Door ander vormen aan te bieden om met deze muziek bezig te zijn gaat de muziek meer leven en wordt de klank herkenbaar, gewaardeerd en uiteindelijk wel de beloning.”
Bij de vormen die Foekjen heeft toegepast stond steeds het ‘samen en zelf doen’ centraal. “Door het maken van filmpjes van elkaar, de mogelijkheid om contact te hebben met de componist en door met elkaar drie uitvoeringen als eindproduct te maken, ontstond verbinding met elkaar en de muziek”, aldus Foekjen. Voor dit project koos zij voor de muziek van de Iraanse componist Ehsan Saboohi. Pianoleerlingen studeerden zijn stukken in en maakten op deze wijze kennis met hedendaagse Iraanse muziek en wereldmuziek. Het Saboohi-project was ontstaan.

Samenwerking met professionals
Om het project te ondersteunen zette Foekjen verschillende multimedia-middelen in en werkte samen met diverse professionals op verschillende gebieden. Op verzoek van Foekjen componeerde Gerda Geertens (Nederlands hedendaags klassiek componist en filosoof) elektronische versies van de originele muziek van Ehsan Saboohi. Daarnaast ontwikkelde Gerda grafische projecties, passend bij de verschillende muziekstukken. Zeventien Haikus, geïnspireerd op de titels van de originele muziekstukken van Ehsan en speciaal ontwikkeld voor dit project door poëten Peter Swanborn, Astrid Terbrack en Gerda zelf, vormden de basis voor deze projecties.


Deelnemende piano-leerlingen, initiatiefnemer Foekjen en samenwerkingspartner Gerda Geertens tijdens CD-uitreiking v.l.n.r. Gerda Geertens, Souha, Foekjen Verhoef, Conraad, Gaby, Georginia, Abir, Salma, Hilde. (ontbrekend op foto: Aria)

Uitvoering en CD
Op 12, 19 en 26 juni 2015 brachten de leerlingen als eindproduct het resultaat ten gehore in drie einduitvoeringen bij SKVR. Hier speelden zij de stukken van Ehsan Saboohi in combinatie met andere composities door Gerda Geertens en in samenwerking met het Rotterdams Saxofoon Orkest en harpleerlingen van SKVR. Daarnaast werden de zeventien muziekstukken opgenomen in het auditorium van SKVR door SOFIESOUND.
Het Mahoor Institute for Culture and Arts in Iran kwam de geluidsopnamen op het spoor. Op eigen initiatief en geheel belangeloos produceerde zij een CD die momenteel wereldwijd verkrijgbaar is. Hierop staan de zeventien Music Haiku voor piano te horen, met de elektronische versies van Gerda Geertens. Daarnaast zijn de nummers te downloaden via iTunes: https://itunes.apple.com/us/album/haikus/id1173157866.

Meer weten over dit project?
Kijk op de projectpagina van het Saboohi-project: http://saboohiproject.ggvision.com. Of neem contact op met Foekjen Verhoef, verhoef.skvr@gmail.com.