Van orkest naar band

‘’Dwarsfluit spelen betekent voor mij ontspanning.’’ Aan het woord is Aïsha Meniar (17). Ze speelt acht jaar dwarsfluit en heeft al meerdere keren opgetreden in verschillende settings. Zo speelde ze in 2009 in het Oude Luxor op het Junior Gergiev Festival. Als kind speelde ze in het schoolorkest van SKVR: de Houtje Klepband. Nu speelt Aïsha in de Jazzband C-Ces.

Een veelzijdig instrument
‘’Ik wilde vroeger graag harp spelen, maar mijn ouders zeiden: dat instrument is zó groot. Toen ben ik gaan zoeken naar iets anders. Ik keek naar de instrumenten op de site van SKVR. De dwarsfluit sprong er voor mij uit,’’ vertelt Aïsha. Toen ze op les ging beviel het bespelen van een dwarsfluit haar meteen. ‘’De dwarsfluit is een leuk instrument om te bespelen, omdat het een veelzijdig instrument is.’’

Niet altijd makkelijk
‘’Ik ben begonnen met het spelen van klassieke nummers. Daarbij moet je veel tellen en is er weinig eigen inbreng; je moet gewoon spelen wat er staat. Op een gegeven moment wilde ik meer uitdaging. Mijn docente speelde naast klassiek ook jazz. Zij heeft me er enthousiast voor gemaakt.’’ Jazz-muziek spelen is niet altijd even makkelijk en daarom moet je er veel plezier in hebben. ‘’Je kan het leren spelen, maar je moet het wel leuk vinden. Met jazz improviseer je namelijk erg veel en dat kan lastig zijn. Het kan bijvoorbeeld eng zijn als je alleen op het podium staat,’’ weet Aïsha. Ze zit nu drie jaar bij SKVR Jazzschool op het WMDC.

Samen spelen
‘’Door te spelen in orkesten en in een band heb ik heel goed leren samenspelen. Ik vind dat ook heel erg leuk om te doen, omdat ik naar anderen leer luisteren. Als je steeds beter luistert, leer je antwoord te geven op medespelers. Het is een soort gesprek, maar dan zonder woorden, dat is heel ontspannend,’’ vindt Aïsha. Over het spelen in een band bij SKVR Jazz zegt zij: ‘’De band is samengesteld door SKVR docenten. Ik vind het bandje (C-Ces) waarin ik nu speel erg gezellig. Het is fijn om met deze mensen samen muziek te maken. Deze band bestaat uit een saxofoniste (Else Wagemakers), zanger, zangeres, gitarist, bassist (Guus Bakker, SKVR docent en bandcoach), drummer en percussie (conga's). Bij een bandje heb je veel eigen inbreng, omdat de groep kleiner is dan een orkest. Je kunt gemakkelijk met elkaar overleggen over eventuele aanpassingen aan een stuk. Bij een orkest is dat lastiger. Natuurlijk speel je in een band vaker solo dan in een orkest.’’

Toekomst
‘’Ik wil nu ook saxofoon leren spelen. Het is niet echt gebruikelijk om met dwarsfluit jazz te spelen, daarom lijkt het me leuk om ook een ‘echt’ jazz instrument te kunnen bespelen. Wat ik later ga doen weet ik nog niet. Ik heb periodes gehad dat ik m’n instrument met rust liet maar wel een keer per week naar les ging. Dat geeft ontspanning. Ik weet wat ik nu kan en dat verleer ik niet. Ik weet dat ik altijd verder kan met het leren van nieuwe dingen,’’ besluit ze optimistisch.

Wil je Aïsha horen spelen? Kom dan 14 december naar de Jazznight in WMDC.  

 

 


Meer over SKVR Muziek

Heb je een vraag?

Bel, mail of bezoek ons:

010 - 436 13 66


klantenservice@skvr.nl

SKVR Rotterdam Centrum
Aert van Nesstraat 45

Bl•f op de hoogte!

Agenda

De Rode Loper

Nieuws

Kunstweek: maak kennis met docente Inez Odijk
Kunstweek: maak kennis met docente Inez Odijk
Van 10 t/m 18 november is het Kunstweek. Daarom stellen...
Crystal Obed wint Bollywood Female Songfestival
Crystal Obed wint Bollywood Female Songfestival
Crystal Obed is 14 jaar en heeft nu al haar eigen videoclip...
SKVR danst tijdens Rotterdam Pride
SKVR danst tijdens Rotterdam Pride
Afgelopen weekend werd door de hele stad Rotterdam Pride...