Interview met videodocent Conny Beneden

Interview met videodocent Conny Beneden

Docenten van SKVR combineren vaak het lesgeven met hun  eigen professionele opdrachten in de kunst of toegepaste praktijk. Des te interessanter voor onze cursisten, want door hun praktijkervaring zijn onze docenten goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op hun vakgebied.

Docente Conny Beneden is filmmaker. Ze geeft al jaren cursussen bij SKVR Fotografie & Media in o.a. videoreportage. Daarnaast maakt ze zelf divers materiaal: van vrij werk tot werk in opdracht en van fictie tot observaties. Op dit moment werkt ze aan de montage van ‘De Overkant’, een korte fictiefilm over een vrouw op een eiland, met schapen in de hoofdrol. Haar werk laat ze liefst op een organische manier ontstaan. “Als ik aan een bepaald project werk, kom ik al doende vaak onverwachte dingen tegen. Ik neem de ruimte om die zijpaden te onderzoeken en verder uit te werken in nevenprojecten.” Toeval speelt daarbij een belangrijke rol. “Tijdens de opnames van ‘De Overkant’ ging er iets mis met het filmen. Dat leverde bij nader inzien prachtige ‘stills’ op die een eigen leven gingen leiden. Ongelukjes en ontdekkingen brengen me  op nieuwe ideeën.”

Conny is haar loopbaan ooit begonnen als advocate met een maatschappelijke missie. Na een aantal jaren heeft ze een bewuste keuze voor de kunst gemaakt. Haar inspiratie haalt ze vaak uit de natuur en ontmoetingen met dieren. “Ik vind het vooral prettig om lekker buiten te kunnen werken.” Ook hier komt het toevalselement terug: “Dieren zijn nu eenmaal niet te regisseren. Ik gedraag mij voor dat soort opnames als een natuurfilmer: schiet veel materiaal tot het magische moment dat het dier ineens recht de camera inkijkt of iets anders onverwachts doet.” Filmen is voor Conny een manier om de wereld te observeren en dat wil ze graag delen met andere mensen. Toch komt haar achtergrond als advocate hier ook om de hoek kijken. “Mijn focus op dieren heeft wel iets in zich van opkomen voor iets dat niet gezien of gehoord wordt. Dat kwam bijvoorbeeld tot uiting in mijn film over een meisje en insecten waarin ik zichtbaar kon maken wat in het dagelijks leven door de meeste mensen niet opgemerkt wordt. In die zin voel ik mij wel eens ombudsman voor de dieren.” lacht ze.

In haar lessen probeert ze cursisten altijd te stimuleren aan de slag te gaan met een onderwerp dat hen na aan het hart ligt. “Dan ben je sterker gemotiveerd en weet je vaak beter wat je wilt vertellen.” Vaak komen cursisten zelf al met een idee de les in, maar altijd gaan ze samen het onderzoek aan om te kijken of dat het meest geschikte onderwerp is en hoe dat op een goede manier kan worden overgebracht. Daarbij is er uiteraard aandacht voor de techniek en de regels van het filmen. Maar verbeelding speelt ook een belangrijke rol. “De regels kennen is handig, maar goed kijken is onmisbaar.”  In de cursus is het kijken naar elkaars en ander werk belangrijk. “Daarbij gaat het in de eerste plaats om het observeren, kijken wat er gebeurt in plaats van verklaren waarom. En daarna op zoek naar jouw eigen vorm.” Het betekent maatwerk bieden in het lesgeven want iedere cursist is anders. Dat is juist wat haar aantrekt in het vak. “Ik wil mensen graag iets laten ontdekken en hen faciliteren in het uitwerken daarvan. Het belangrijkste is het leren uitdrukken of vormgeven van jouw eigen waarden. Met jouw werk laten zien wie jij bent. Ik zie dat mensen daar steeds meer behoefte aan hebben. In het dagelijks leven komen we daar tegenwoordig nauwelijks meer aan toe.

Geïnspireerd? Bekijk hier dan snel voor welke (video)cursus van Conny je je nog kunt inschrijven!

 


“ Ongelukjes en ontdekkingen brengen mij op nieuwe ideeën. ”


Werk van Conny

'Stadsbomen' is een timelapse van bomen op verschillende locaties in Rotterdam die blad
krijgen in het voorjaar. Door de timelapse af te wisselen met realtime beelden krijg je gevoel
voor het enorme verschil in tempo tussen de bomen en het andere stadsleven. Meer werk
van Conny is te vinden op haar website; http://www.cato-online.nl

Tips van Conny

'Murmuration' is een kort filmpje van twee Britse meiden in een kano, die een grote zwerm
spreeuwen tegenkomen. Een van de mooiste spreeuwenzwermfilmpjes die ik ken.

'Today' is een reeks foto's van een jongeman die zich als hij 30 wordt voorneemt om dagelijks
een foto te maken. Ik vind niet alleen de foto's die hij maakt erg mooi, maar ook zijn poging
om zijn leven vast te leggen en de oprechtheid van dat verlangen ontroerend.

 

Meer over SKVR Fotografie & Media

Vragen?

Neem dan contact op met de
SKVR Klantenservice:

010 - 436 13 66

klantenservice@skvr.nl
 

Inloggen en aan de slag

Nieuws

Een kijkje achter de schermen: het instrumentenmagazijn
Een kijkje achter de schermen: het instrumentenmagazijn
Als je muziekles hebt bij SKVR dan ben je er vast weleens...
'Als je het leuk vindt, dan kom je er wel'
'Als je het leuk vindt, dan kom je er wel'
Met maar 20 seconden tot je beschikking, in een donkere zaal,...
Bij Dansmakers kun je groeien
Bij Dansmakers kun je groeien
“Als je ergens voor kiest, dan moet je er ook echt voor...

Agenda