Kunstverkennen

 

Kunt u ook zo genieten van het kijken naar kunst? Door deelname aan de lezingen, cursussen, excursies en rondleidingen verbreedt en verdiept u uw kennis van de beeldende kunst. Ook najaar 2017 biedt SKVR weer een gevarieerd aanbod kunstverkennen aan. We nemen u mee door de kunstgeschiedenis en duiken met een themacursus of lezing de diepte in. U krijgt les van ervaren kunsthistorici en inspirerende kunstenaars.


“ Meer weten is meer genieten ”


Hoogtepunten uit de kunstgeschiedenis 

Belangstelling voor kunst en tentoonstellingen? Meer weten is meer zien, want dan valt meer op. De cursus "Hoogtepunten uit de Kunstgeschiedenis" van kunsthistorica en kunstenares drs. Bernadette Derksen geeft een helder beeld van de hoogtepunten en kunsthistorische ontwikkelingen door de eeuwen heen, in drie lesblokken van elk een half jaar. U kunt ieder blok afzonderlijk volgen.

Een blok bestaat uit 15 lessen waarvan een les een bezoek aan een tentoonstelling is. U kunt instappen bij aanvang van elk nieuw blok. Voorkennis is niet nodig.

Najaar 2017 staat blok 3 op het programma: Impressionisme, Post Impressionisme, Symbolisme, Jugendstil, Expressionisme, Kubisme, Futurisme, Bauhaus, Contructivisme, Magisch Realisme, Surrealisme, Cobra, Abstract Expressionisme, Zero- en Minimalisme, Conceptuele kunst. Met onder meer Monet, Van Gogh, Cezanne, Toorop, Gallé en Gaudi, Matisse, Picasso, Boccioni, Willink, Magritte, Appel, De Kooning, Christo.


 


Thema cursussen

Meesterswerken II

Beroemde topstukken uit de kunst: iedereen kent het plaatje wel, maar wat is eigenlijk het hele verhaal dat er achter schuilgaat? Een aantal meesterwerken wordt nader belicht; behandeld wordt hun ontstaansgeschiedenis, hun ontvangst door tijdgenoten, de waardering door de eeuwen heen en de invloed op andere kunstenaars. Aan bod komen de volgende kunstwerken: Maaltijd van de officieren van St. Joris door Frans Hals, de Honderdguldenprent van Rembrandt, Las Meninas door Velázquez, De schommel van Fragonard, De 3de mei 1808 door Goya, Déjeuner sur l'herbe van Manet, Het visioen na de preek door Gauguin, Harmonie in rood van Matisse, Unieke vormen van continuïteit in de ruimte door Boccioni, Autumn Rhythm van Jackson Pollock, Campbell’s Soup door Andy Warhol en De kruisiging van Francis Bacon. De lessen vinden plaats op donderdagen 14, 21 september, 5, 12 oktober, 2, 9 november. Tijdstip: 10.00 - 12.00 uur.


 

Architectuur en kunst van de Wederopbouw

Na de Tweede Wereldoorlog begon men vol goede moed aan de wederopbouw van Nederland en in het bijzonder die van Rotterdam. Tussen 1940 en 1965 was er een enorme bouwactiviteit: oorlogsschade werd hersteld, er was schaarste, maar ook optimisme en vernieuwing. Nieuwe materialen en wijkopbouw werden geïntroduceerd en ook het verkeer speelde een steeds belangrijkere rol. Woningbouw en openbare gebouwen als scholen, kerken en kantoren werden opgetrokken en bovendien vaak voorzien van kunstwerken. Dankzij een subsidieregeling van de Rijksoverheid konden bijvoorbeeld wandschilderingen, glas-in-betonramen of gevelbeelden worden aangebracht. Bekende en minder bekende kunstenaars kregen dankzij de percentageregeling van het Rijk unieke mogelijkheden om een monumentale kunst te creëren. De lessen vinden plaats op donderdagen 16, 23, 30 november, 7,14 ,21 december. Tijdstip: 10.00 - 12.00 uur.


 


Thema lezingen met rondleiding 

Vlaamse portretten 1400 - 1700

In de Zuidelijke Nederlanden werden tijdens de Renaissance en de Barok prachtige portretten geschilderd. Edellieden en rijke burgers lieten zich graag vereeuwigen door de beste Vlaamse kunstenaars van hun tijd. Deze veelal geraffineerd geschilderde portretten maken nog altijd grote indruk en doen de geportretteerden er springlevend uit zien.

In het najaar van 2017 vertelt het Mauritshuis het verhaal van de Vlaamse portretkunst aan de hand van een keuze uit de beste Vlaamse portretten door meesters als Rogier van der Weyden, Hans Memling, Pieter Pourbus, Peter Paul Rubens en Anthony van Dyck, aangevuld met portretschilderingen van het Mauritshuis en het Rijksmuseum. De tentoonstelling is alleen in het Mauritshuis te zien. Door het volgen van deze lezing wordt u breed ingeleid op het onderwerp van de expositie. Tijdens de rondleiding zullen de prachtige Vlaamse portretten nog meer voor u gaan spreken. De lezing vindt plaats bij SKVR centrum op vrijdag 22 september. De rondleiding is vervolgens op zondag 1 oktober. 


 

Jongkind - Pionier van het Impressionisme

Johan Barthold Jongkind (1819-1891) is een sleutelfiguur in de schilderkunst van de 19de eeuw en pionier van het Impressionisme. Bevriend met kunstenaars als Monet, Boudin, Daubigny en Pissarro, schilderde Jongkind zelf ook al stadsgezichten, kustscènes en rivierlandschappen. Jongkinds rake observaties van de natuur en zijn directe, losse manier van schilderen waren een eye opener voor de jonge Franse kunstenaars. Vanuit de Hollandse, realistische traditie gaf hij de aanzet tot het Impressionisme in Frankrijk. De vader van het Impressionisme, Claude Monet, zei dat Jongkind hem had leren kijken: ‘Hij zorgde voor de opvoeding van mijn oog’.  

De grote expositie in het Dordrechts Museum toont schilderijen van Jongkind en van zijn Franse vrienden zoals Monet, Boudin en Daubigny, uit museale en particuliere verzamelingen in binnen- en buitenland. De virtuositeit van Jongkinds vlugge, rake penseelstreek komt in een selectie aquarellen duidelijk naar voren. Veel van de getoonde werken zullen ook nog eens voor het eerst in Nederland te zien zijn.

Tijdens de lezing en de rondleiding leert u over en geniet u van Jongkinds schilderingen van ijsgezichten, maannachten, de Nederlandse polders, de havens van Rotterdam en Dordrecht, evenals de Franse landschappen door de hierboven genoemde Impressionisten geschilderd. De lezing is vrijdag 12 januari 2018, SKVR centrum. Zondag 20 januari vindt de rondleiding plaats in het Dordrechts Museum.   


 


Stadswandelingen 

Het 'Hoge Noorden'

Het oude Noorden ofte wel het ‘ hoge Noorden’ is één van de hotspots van Rotterdam geworden. Startpunt van de wandeling: het Schieblock laat direct al zien hoe cultureel hergebruik Rotterdam als stad aantrekkelijk maakt. Op het dak vinden we groen op niveau: een Dakakker. Op hoogte met uitzicht vanaf het Dak van het Schieblock kunnen we ons gelijk oriënteren op het ‘Hoge Noorden’. Via de luchtsingel komen we in ZoHo. Ook zo’n hotspot met de hofbogen en Gare du Nord. En een alternatieve Markthal in wording! Naast al dat ‘nieuws’ is er nog een verborgen hofje uit 1902. Een pareltje in Noord. Brandgrenzen zijn er niet in Noord. Wel een oude museumwoning. Hoe was het om in Noord te wonen? Er zijn zelfs nu nog rug aan rug woningen te vinden. Het oude Noorden is ook de wijk waarvan de kunstenaar Willem de Kooning (R’dam 1904-NY 1997) zei 'En terwijl ik naar bed gaat denk ik aan de Zaagmolenstraat'.
Noordsingel, het Noordplein en Zwaanshals zijn de hernieuwde levensaders van Noord. Het bruist er van de nieuwe initiatieven. Op de terugweg volgen we de rivier de Rotte, de naamgever van onze stad.
Namen geven kunnen de Rotterdammers, wat denk je van ‘Hostel de Mafkees’ 
We blijven niet slapen maar keren terug op onze route. Startlocatie van deze wandeling is Rotterdam Centraal Station.


 

De ijzerkoekjes van Vlaardingen

In 2018 is de Slag bij Vlaardingen duizend jaar geleden, in het Middeleeuwse Flardinga. De graven van Holland gaan vanaf die tijd ‘Hof’ houden, handel drijven, munt slaan en tol heffen. Vlaardingen heeft een oude historie en is altijd verbonden geweest met de visserij. Dat is terug te vinden in de architectuur. De scheepswerven zijn er niet meer. Wel de statige panden van de reders en Ambachtsheren aan de Oude Haven. Hier is ook het visserijmuseum gevestigd (neem Rotterdampas of Museumjaarkaart mee). We bezichtigen hier de stijlkamers.

Op de Westhavenplaats is een visbank. Deze stamt uit 1778. Ook vinden we nog een heuse (lijn)baan. Naast historische architectuur siert ook hedendaagse kunst de stad. We bestijgen of dalen af via de Kunsttrappen. Tot slot even ijzerkoekjes(deeg) kopen bij de molenwinkel naast de molen Aeolus.
En: wat heeft de Nachtwacht met Vlaardingen te maken? Benieuwd? Loop mee en u hoort het!

Startpunt van de wandeling is station Schiedam Centrum.