Kunstverkennen

Kunt u ook zo genieten van het kijken naar kunst? Door deelname aan SKVR lezingen, cursussen, excursies en rondleidingen verbreedt en verdiept u uw kennis van de beeldende kunst. Najaar 2018 biedt SKVR weer een gevarieerd aanbod kunstverkennen aan. We nemen u mee door de kunstgeschiedenis en duiken met een themacursus of lezing de diepte in. U krijgt les van ervaren kunsthistorici en inspirerende kunstenaars. 


“ Meer weten is meer genieten ”


Hoogtepunten uit de kunstgeschiedenis 

Belangstelling voor kunst en tentoonstellingen? Meer weten is meer zien, want dan valt meer op. De cursus "Hoogtepunten uit de Kunstgeschiedenis" van kunsthistorica en kunstenares drs. Bernadette Derksen geeft een helder beeld van de kunsthistorische ontwikkelingen door de eeuwen heen, in vier lesblokken van elk een half jaar. U kunt ieder blok afzonderlijk volgen of tussentijds instappen. Voorkennis is niet nodig.

Een blok bestaat uit 15 lessen waarvan een les een bezoek aan een tentoonstelling is. U kunt instappen bij aanvang van elk nieuw blok.

Najaar 2018 staat op het programma: Renaissance, Barok, Gouden eeuw, Neo Classicisme. Met onder meer hoogtepunten van Leonardo da Vinci, Botticelli, Michelangelo, Titiaan, Raphael, Alberti, Brunelleschi, Donatello, Corregio, Bernini, Palladio, Canova, Rembrandt, Vermeer, Perrault, Wren.

 


Thema cursussen

Meesters van vormgeving en design

Alles om ons heen is ooit door iemand ontworpen, over ieder gebruiksvoorwerp is nagedacht. De vormgeving van ons dagelijks leven is in de loop van de tijd mede bepaald door een aantal belangrijke designers. Ontwerpers als Henry van de Velde, Gerrit Rietveld, Marcel Breuer, Eileen Gray, Charles & Ray Eames, Ettore Sottsass en Philippe Starck zullen in deze serie behandeld worden. Hoe verliepen hun carrières, wat zijn hun belangrijkste ontwerpen? Hun leven en werk wordt besproken, elke lezing belicht een of twee vormgevers en hun context.


 

Meesterwerken 3

Beroemde topstukken uit de kunst: iedereen kent het plaatje wel, maar wat is eigenlijk het hele verhaal dat er achter schuilgaat? Een aantal meesterwerken wordt nader belicht; behandeld wordt hun ontstaansgeschiedenis, hun ontvangst door tijdgenoten, de waardering door de eeuwen heen en de invloed op andere kunstenaars. Aan bod komen de volgende kunstwerken: de Kruisoprichting van Rubens, Bernini’s sculptuur Pluto en Proserpina, Het vlot van de Medusa door Géricault, De Vrijheid leidt het volk van Delacroix, Bougereau’s Geboorte van Venus, Een bar in de Folies-Bergère van Manet, Impression, Soleil Levant door Monet, Van Gogh’s  Het Caféterras, Les Demoiselles d’Avignon van Picasso, Victory Boogie Woogie door Mondriaan, Rothko’s Untitled, Ushering in Banality van Jeff Koons.


 

De wederopbouw van Nederland

Na de Tweede Wereldoorlog begon men vol goede moed aan de wederopbouw van Nederland. Tussen 1940 en 1965 was er een enorme bouwactiviteit: oorlogsschade werd hersteld, er was schaarste, maar ook optimisme en vernieuwing. Nieuwe materialen en wijkopbouw werden geïntroduceerd en ook het verkeer speelde een steeds belangrijkere rol. Woningbouw en openbare gebouwen als scholen, kerken en kantoren werden opgetrokken en bovendien vaak voorzien van kunstwerken. De wederopbouw van Rotterdam is het meest bekend, maar ook elders in Nederland werd hard gewerkt aan een nieuwe start voor een nieuw tijdperk.

 

Literatuur en Beeldende kunst

In de loop der eeuwen hebben talloze kunstenaars zich laten inspireren door de literatuur. Daardoor is het mogelijk om via de beeldende kunst kennis te maken met een aantal klassiekers uit de wereldliteratuur. Aan de hand van kunstwerken worden enkele van de beroemdste verhalen uit de literatuurgeschiedenis gepresenteerd. Zowel de kunstwerken, die uiteenlopen van de klassieke oudheid tot aan de twintigste eeuw, als de schrijvers, blijken nog altijd in staat ook de moderne lezer en toeschouwer te boeien. In zes bijeenkomsten worden de volgende werken behandeld: Homeros’ Ilias en Odyssee, het Roelandslied en de Nibelungen, de Divina Commedia van Dante, Don Quichot door Cervantes, Shakespeare’s Hamlet, Faust van Goethe, de Pre-Rafaëlieten en Salomé.

 


Stadswandelingen 

Rotterdam Noord, Bergpolder en Liskwartier

Eerder hebben we door het Oude Noorden, Blijdorp en Provenierswijk gelopen. Nu de wandeling door Bergpolder en Liskwartier. Bergpolder is wat eerder gebouwd dan Blijdorp en heeft meer arbeiderswoningen (±1931-1937).
Door vraag naar goedkope woningen is de 1e Galerijflat, de Bergpolderflat, met een staalskelet in 3 weken gebouwd. Deze genoemde ‘van Tijenflat’ staat lijnrecht tegenover (‘de strijd tussen beton en staal’) het woonblok van Grandpré Molière. Na het spoorviaduct komen we in het Liskwartier, we bezoeken ‘verborgen’ Galeries’ * en zien kunsttoepassingen, die het straatbeeld verrijken. Het HBS gebouw kennen we als van ’t Hoff instituut. De tegenoverliggende Bergsingelkerk kunnen we bezoeken.

We starten deze wandeling bij Metro Blijdorp.

 

Het Hart van Zuid

We verkennen dit keer het gebied rondom ’t Zuidplein. Zuidplein is meer dan een overdekt winkelcentrum. Stadsvisie Rotterdam 2030 laat dat zien. De architectuur komt aan bod, van de bekende Zuidpleinflat tot  ’t nieuwe Zwemcentrum Rotterdam, onderdeel van Kraaijvanger projecten. De basis voor Ahoy werd al in 1950 gelegd en is nog steeds van nationaal belang. Kortom u denkt u stad te kennen, maar elke keer staan we weer verbaasd over de ontwikkelingen. En wie zijn die twee keramische wandelaars? Weet u waarom het beroemde kunstwerk van Marino Marini hier te vinden is. Kent u de sanseveria’s en andere muurschilderingen. Voor een deel lopen we door de Tarwewijk. Neon spreuken maken een knipoog naar de stad.

We starten deze wandeling bij winkelcentrum Zuidplein.