21 april 2018

Stadsexcursie: Rotterdam Noord

Deze zaterdag wordt er gewandeld in de Provenierswijk, Bergpolder en Blijdorp. ‘Het nieuwe bouwen’ is hier als architectuur stroming volop aanwezig.

Datum: zaterdag 21 april
Tijd: 13.00 - 16.00 uur
Kosten: € 19,-
Locatie: We starten aan de achterzijde van Station Rotterdam (noordzijde stad).

Wat ga je zien tijdens deze wandeling
De eerste Rotterdamse hoge woningbouw staat aan het Ungerplein. We gaan het hebben over ‘Het plan Witteveen’, ‘Woonhuis Gestel’ (van den Broek) en over noodwinkels. ‘De strijd tussen beton en staal’, is te zien bij de Bergpolderflat van architect van Tijen en het woonblok van Grandpré Molière. Ze staan lijnrecht tegenover elkaar. De architect van Ravensteyn en een groep jonge architecten splitsen zich af van de Amsterdamse vereniging ‘de 8’. Zijn ‘Groep 32’ laat de vormgeving weer een autonomere rol spelen.

Blijdorp (van Ravensteyn) is de eerste dierentuin geheel door één architect vormgegeven. We zien ook beelden en kunsttoepassingen in deze wijken en horen van een stuk historie: vooroorlogse gevels aan de Schiekade, oud Walenburgh (Cuypers) en het verhaal van de Proveniers.

Jouw gids
De gids op deze excursie is kunstenares Vera Harmsen. Vera studeerde aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam en is in 1986, de studierichting Plastische Vormgeving afgestudeerd. Vera werkt als zelfstandig beeldend kunstenaar en geeft al 20 jaar met plezier les, Ze is begonnen als docente modelboetseren bij Stichting Open Ateliers en heeft dit in 2000 voortgezet bij SKVR. Zij exposeerde in binnen- en buitenland, heeft een aantal kunstprijzen en stipendia gewonnen en haar werk is aangekocht door kunstverzamelaars en bedrijven. Sinds 1995 voert zij muurschilderingen uit in Rotterdam en omstreken. Meer info: home.online.nl/veraharmsen.

 

 

Agenda

Bl•f op de hoogte!

Nieuws

Kom erbij Festival Maasveld
Zingen tegen de eenzaamheid
Een voor een druppelen de dames de grote aula van Laurens...
Festival tegen eenzaamheid: Kom erbij!
Festival tegen eenzaamheid: Kom erbij!
In de ‘Week tegen Eenzaamheid’ organiseert SKVR...
Eindpresentatie Een rugzak vol talent
Eindpresentatie Een rugzak vol talent
Voor de eindpresentatie van de tweede ronde van Een rugzak...