Time to Dance

SKVR organiseert danslessen voor 50- plussers op de eigen locaties. Sinds 2013 organiseert SKVR in samenwerking met verzorgingshuizen van Aafje, Havensteder, Laurens, Stichting Humanitas en Lelie zorggroep ook laagdrempelige en goedkope danslessen voor 55- plussers onder de naam ‘Time to Dance’.

Een clip van de dansles in Oostmolensteyn aan het Oostplein, een locatie van Havensteder.

Abtsweg 115

Door te bewegen verbeteren ouderen hun conditie. Ook werken ze aan hun souplesse, kracht en balans en het brein wordt geactiveerd. Daarmee vergroten ze het vertrouwen in hun lichaam en ervaren ze wat er mogelijk is. De dansles is voor de deelnemers ook een middel om elkaar te ontmoeten en plezier te hebben. Bij de lessen speelt muziek een belangrijke rol; Nederlandse nummers, maar ook klassieke muziek of buitenlandse muziek van vroeger en nu zorgen voor herkenning en plezier. Een deelnemer: “Als je danst, vergeet je de rest!”.

Ook minder mobiele mensen kunnen meedoen en op de stoel de oefeningen uitvoeren. Ervaren dansdocenten bepalen per locatie wat de mogelijkheden zijn en spelen in op de wensen van de deelnemers. Naast groepslessen organiseert SKVR ook huiskamerdans voor licht-dementerenden en projecten met kinderen en ouderen.

Docenten

De danslessen worden verzorgd door een groep enthousiaste en professionele dansdocenten: Dieuwertje den Blaauwen, Jördis Cordua, Marie Louise Gilcher, Jessika Kastelein, Thomas Körtvélyessy, Regina Magnus, Iris Ton en Mirjam Visser. Het docententeam komt regelmatig bij elkaar om ervaringen en lesinhoud te delen. Ook krijgen ze input (fysieke informatie) over het 'oudere lichaam' van een fysiotherapeut. Belangrijke eigenschappen voor de dansdocent is dat ze affiniteit hebben met de ouderen en met hen contact maken. Aanraken is hierbij een goed middel. Geduld en humor zijn eveneens belangrijke eigenschappen zodat er een veilige luchtige sfeer ontstaat. Het accent in de les ligt op wat mensen wel kunnen en niet op de beperkingen van het lichaam. Tenslotte willen we een artistieke beleving stimuleren dus werkt de docent met beelden en persoonlijke inbreng. Passende muziek daarbij is een essentieel hulpmiddel.

Deskundigheidsbevordering

  • Presentatie en workshop op maat: nieuwsgierig naar onze methodiek van werken met ouderen? We komen graag langs voor een presentatie en een interactieve workshop.
  • Vrijwilligerstraject: SKVR ondersteunt een speciaal vrijwilligerstraject bij het project Time to Dance. We trainen vrijwilligers van de zorginstellingen met als doel ouderen nog meer te laten bewegen.

 


"Ik heb overal pijntjes en de fysiotherapeut zegt dat het aan mijn leeftijd ligt, maar als ik dans zijn ze allemaal weg.”

Jeltje van de les in Oostmolensteijn


Locaties

Op de volgende locaties vinden activiteiten plaats in het kader van Time to Dance:

 
 

Time to Dance stond met een artikel over het dansen met ouderen met Korsakov in het SKVR Magazine:

 

 

Contact

Heb je een vraag of wil je meer informatie ontvangen over de activiteiten van Time to Dance neem dan contact op met buurtsportcoach SKVR Dans, Bernadet van Winden: b.van.winden@skvr.nl.

Praat mee over de activiteiten van Time to Dance op RotterdamPlus, de ontmoetingsplek voor actieve ouderen.


SKVR organiseert Time to Dance naar aanleiding van het programma 'Sport en Bewegen in de Buurt' van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Doel van het programma is om zoveel mogelijk ouderen aan het bewegen te krijgen. Onze samenwerkingspartners:

Meer over Dichtb•

Nieuws

150 Rotterdamse jongeren zetten dans op de kaart
150 Rotterdamse jongeren zetten dans op de kaart
Winkelend publiek en nietsvermoedende voorbijgangers werden...
Boeiend en inspirerend debat tijdens Luister dan! in Theater Zuidplein
Boeiend en inspirerend debat tijdens Luister dan! in Theater Zuidplein
Spoken word, storytelling, stand-up comedy en debat stonden...
Start serie workshops voetbal & theater voor meiden uit Hillesluis
Start serie workshops voetbal & theater voor meiden uit Hillesluis
In maart 2017 start bij SKVR Dichtbij op de Dalweg het nieuwe...

Support Fons