In ontwikkeling: Wetenschap & Technologie op een onbewoond eiland

Onderzoekend leren met techniek én verbeelding.

De klas wordt wakker op een onbewoond tropisch eiland. Ze hebben geen idee hoe ze daar terecht zijn gekomen. Wat nu? Dit is het spannende begin van de lessenserie ‘Op een onbewoond eiland’. Het is een pilot in werken met Wetenschap en Techniek die SKVR uitvoert in samenwerking met de Openbare Daltonschool Overschie in groep 4/5. Met deze pilot sluiten we aan op de toenemende vraag van scholen naar onderzoekend leren en werken met techniek.

Steeds slimmer
In tien lessen gaan de leerlingen op onderzoek uit. Ze ontdekken dat er al eerder iemand op het eiland is geweest. Ze vinden kisten met materialen, gereedschap en een videodagboek. De verhalen brengen de kinderen op ideeën om te overleven op het eiland en misschien zelfs om er van af te komen. De kinderen ontdekken dat ze door samen te werken, te onderzoeken, te ontwerpen, te bouwen en van alles uit te proberen steeds slimmer worden en steeds meer kunnen. Gelukkig maar, want iedere week is er wel weer een nieuwe uitdaging waar ze mee aan de slag moeten.

Informatie verzamelen
In een van de lessen staat voeding centraal. De kinderen leren dat ze op het eiland niet van fruit alleen kunnen leven. “Wie heeft er wel eens een insect gegeten?” vraagt Gusta Kullberg, een van de SKVR docenten. Een van de leerlingen vertelt wel eens een sprinkhaan te hebben geproefd, brrrr. Maar de kinderen leren ook dat insecten boordevol eiwitten zitten, die je nodig hebt om gezond te blijven.

Creëren
Dan gaat de klas zelf bewegende insecten maken van afvalmateriaal. De leerlingen werken in tweetallen zodat ze kunnen overleggen. Door de insecten via mechanieken te laten bewegen maken ze sporen op de ondergrond waardoor ze herkenbaar en vindbaar zijn. Daarbij worden bewust geen voorbeelden van bestaande insecten getoond zodat de verbeelding alle ruimte krijgt. En dat is te zien aan de resultaten!

Interesse?
De pilot is bijna afgerond, daarna bieden we de lessenserie aan als KunstID-module.  Nu al interesse of direct aan de slag met techniek in de klas? Neem dan contact op met
Ivy Coenegracht, projectleider KunstID - Bel tijdens kantooruren:  010-271 8320 of stuur een mail: onderwijs@skvr.nl  - U kunt ook contact opnemen via ons contactformulier

«Terug naar vorige pagina