'Als je het leuk vindt, dan kom je er wel'

'Als je het leuk vindt, dan kom je er wel'

6 oktober 2017

Met maar 20 seconden tot je beschikking, in een donkere zaal, op 70 meter afstand van het podium een foto maken van een superster. "Dat klinkt minder romantisch dan je van concertfotografie verwacht he?", vertelt Paul Barendregt (docent popconcertfotografie) lachend. "Toch is het een fantastisch vak, dat ik graag aan anderen overbreng."

The Stones, U2, Rihanna, De Doelen, ZiggoDome en Pinkpop. Denk aan grote artiesten en zalen en Paul heeft er foto’s (van) gemaakt. Hoewel hij P!nk al elf keer voor zijn lens had, gaat hij het liefst naar haar concert: "Haar stem is fantastisch, de show vaak heel acrobatisch en P!nk ziet er altijd prachtig uit." Paul stipt daarmee direct een punt aan waarin concertfotografie zich, bijvoorbeeld ten opzichte van sportfotografie, onderscheidt: "Concerten zijn gemaakt voor show, alles ziet er gaaf uit. Die schoonheid moet je kunnen vatten in een foto, ‘en dat onder bepaalde voorwaarden.."

In control
Als popconcertfotograaf heb je over een behoorlijk aantal punten geen controle: de plek waar je staat, hoe lang je aanwezig mag zijn bij de show (‘meestal drie nummers’) en hoe de belichting in de zaal is: "Shows beginnen vaak met veel rook, daar kun je niet zoveel mee maar ondertussen tikt jouw werktijd verder. In de cursus gaan we aan de slag met hetgeen waar je de controle juist wél over hebt: de camera."

De cursus, die bestaat uit acht lessen, bevat een hoop theorie. "Maar, wel met de camera in de hand natuurlijk. We passen meteen toe waar we mee bezig zijn." Spotmeting, belichting, focus en nabewerking zijn belangrijke onderwerpen die aan bod komen. "Uiteraard gaan we ook naar buiten. We bezoeken een On Stage avond van muziekcursisten van SKVR, wie weet schiet één van de cursisten wel de foto voor een flyer of poster. Het is tof dat op zo’n avond echt van alles samenkomt."

‘Je moet er zin in hebben’
Dat Paul een man van de praktijk is, blijkt uit alles. Hij deelt ervaringen, is gepassioneerd over zijn vak en heeft onwijs veel tips. Maar kan hij ook een nadeel noemen? “Tja, naar een concert gaan voor de muziek, in plaats van voor de foto’s dat kan ik bijna niet meer. Bij Ennio Morricone kon ik na het fotograferen blijven, maar ik heb vriendelijk bedankt. Dan zie ik in de zaal alle mooie fotomomenten aan mij voorbij gaan. Liever niet.”

Toch gaat hij in februari, voor zijn plezier, naar een concert. "Want dat is hoe popconcertfotografie bij mij begonnen is, met een passie voor muziek."
De cursus is volgens Paul voor een breed publiek: "Het enige dat ik van cursisten verwacht: dat ze er zin in hebben. Als je het leuk vindt, dan kom je er wel."

 

Deze cursus start op 28 november. Meer informatie? Bekijk de cursuspagina hier

Agenda

Bl•f op de hoogte!

Nieuws

Eindpresentatie Een rugzak vol talent
Eindpresentatie Een rugzak vol talent
Voor de eindpresentatie van de tweede ronde van Een rugzak...
Bezoek SKVR tijdens Jeugdvakantieland
Bezoek SKVR tijdens Jeugdvakantieland
Van 13 tot 24 augustus is Ahoy weer omgetoverd tot de...
Kom er bij! Festival tegen eenzaamheid
Kom er bij! Festival tegen eenzaamheid
Dit najaar vinden voor het eerst tien speciale ‘Kom...