Theatermakers, voor jongeren die verder willen!

Theatermakers, voor jongeren die verder willen!

22 augustus 2017

“Theatermakers is heel anders dan de theaterlessen die ik hiervoor bij SKVR deed.” Aan het woord is Floor van der Niet (15). “Het is echt een vervolgstap, vooral omdat je veel meer eigen inbreng hebt tijdens de lessen.” Na vijf jaar theaterlessen meldde Floor zich vorig jaar aan voor de audities van Theatermakers, het intensieve speltraject voor jongeren (vanaf 12 jaar).

Auditie 
Dat ging trouwens niet vanzelf: “Bij audities stelde ik me echt zo’n situatie voor als je altijd in de film ziet. Een tafel met van die strenge mensen erachter, die dan gaan beoordelen of jij wel mee mag doen.” Dat beeld vormde een behoorlijke drempel. “Veel te eng!” Maar toch waagde Floor de sprong, ze heeft serieuze ambities om van theater haar vak te maken. De realiteit bleek gelukkig totaal anders. “Je hoefde niets voor te bereiden. We gingen gewoon meteen met elkaar aan de slag. De auditie bestond uit allerlei oefeningen en daarbij werd vooral gekeken naar onze inzet en of we als groep met elkaar klikten.” Dat laatste is belangrijk want om goed te kunnen spelen moet er een veilige sfeer zijn en onderling vertrouwen. “Je moet echt los kunnen gaan en dat doe je natuurlijk niet zomaar,” benadrukt Floor.

Solo
Zelf heeft ze dat ervaren bij het maken en spelen van haar solo in de productie. Hier staat de eigen inbreng centraal en Floor greep dat aan om een persoonlijk verhaal te vertellen. “Mijn broer was net voor vier maanden vertrokken naar Uganda en ik miste hem vreselijk. Ik wilde ook iets doen met mijn passie voor hardlopen. Francien (de docent red.) kwam toen met een geniale scène uit Forest Gump die ze had omgeschreven naar mijn situatie. Het was een geweldige wisselwerking tussen ons.” Het resultaat was een emotionele monoloog waarbij de aanwezige familieleden in de zaal het niet droog hebben gehouden.

Samenwerking
Bij Theatermakers doe je meer dan alleen lessen volgen. De groep werkt met elkaar aan een productie. Die is geïnspireerd op een stuk dat op dat moment ook door een professioneel Rotterdams theatergezelschap wordt gespeeld. Vorig jaar was dat bijvoorbeeld Liefde van Maas Theater en Dans. “Het is niet zo dat wij het stuk kopiëren. We hebben ons laten inspireren door hun thema en maakten gebruik van hun decor maar verder hebben we echt onze eigen voorstelling gemaakt.” Daarbij kregen de Theatermakers ook feedback van de professionele acteurs. “Dat gaf een hele andere kijk op ons spel, waar we zelf weer mee vooruit konden,” vertelt Floor enthousiast.

Optreden
Zo veel mogelijk optreden hoort ook bij de Theatermakers. Van Floor mag dat komend jaar nog wel wat meer. Een eigen tent op de Parade, dat is de droom! “Hoe cool is het om tegen je vrienden te kunnen zeggen: ik kan niet afspreken vanavond, ik sta op de Parade,” glundert ze. Een mooie ambitie om aan te werken komend jaar. Maar eerst staat Floor met de Theatermakers van afgelopen jaar nog op het podium tijdens de UITdagen op 10 september in het HALtheater van Theater Rotterdam. Daar spelen ze een stuk dat tot stand is gekomen in samenwerking met performance collectief Urland, geinspireerd op hun voorstelling Prometheus ontketend.

Meedoen?
Alle deelnemers van vorig seizoen gaan door. Er is nog plek voor nieuwe spelers. De audities zijn op 3 september. “De nieuwelingen komen terecht in een warm bad,” verzekert Floor. “Vooral de jongens,” voegt ze toe met een knipoog, want de meiden zijn nog in de meerderheid.

Auditie zondag 3 september

Vanaf september kun je weer deelnemen aan SKVR Theatermakers. We zijn op zoek naar spelers in de leeftijd 12 t/m 15 jaar (Theatermakers Medium) en 16 t/m 24 jaar (Theatermakers Large). Ben jij een gevorderde toneelspeler en wil jij je verder ontwikkelen in je spel? Lijkt het je wat om op hoog niveau theater te maken in samenwerking met professionele theatergezelschappen uit Rotterdam? Meld je dan nu aan voor de auditie op zondag 3 september!

(foto: Rinie Bleeker)

Agenda

Bl•f op de hoogte!

Nieuws

Feestelijke eindpresentatie Rugzak vol Talent
Feestelijke eindpresentatie Rugzak vol Talent
Enthousiast geven de kinderen nog wat meer uitleg over de...
Muzikale traktatie voor Ieder Kind een Instrument scholen van het eerste uur
Muzikale traktatie voor Ieder Kind een Instrument scholen van het eerste uur
SKVR’s Ieder Kind een Instrument en Music Matters...
Leerlingen SKVR in de prijzen tijdens Rosa Spier Harpconcours
Leerlingen SKVR in de prijzen tijdens Rosa Spier Harpconcours
Faye Smulders (cursist harp) en de SKVR Talentenpoel hebben...