Kunstverkennen

Kunt u ook zo genieten van het kijken naar kunst? Door deelname aan SKVR lezingen, cursussen, excursies en rondleidingen verbreedt en verdiept u uw kennis van de beeldende kunst. Voorjaar 2018 biedt SKVR weer een gevarieerd aanbod kunstverkennen aan. We nemen u mee door de kunstgeschiedenis en duiken met een themacursus of lezing de diepte in. U krijgt les van ervaren kunsthistorici en inspirerende kunstenaars. 


“ Meer weten is meer genieten ”


Hoogtepunten uit de kunstgeschiedenis 

Belangstelling voor kunst en tentoonstellingen? Meer weten is meer zien, want dan valt meer op. De cursus "Hoogtepunten uit de Kunstgeschiedenis" van kunsthistorica en kunstenares drs. Bernadette Derksen geeft een helder beeld van de kunsthistorische ontwikkelingen door de eeuwen heen, in vier lesblokken van elk een half jaar. U kunt ieder blok afzonderlijk volgen.

Een blok bestaat uit 15 lessen waarvan een les een bezoek aan een tentoonstelling is. U kunt instappen bij aanvang van elk nieuw blok. Voorkennis is niet nodig.

Voorjaar 2018 staat blok 1 op het programma: Oudheid, Middeleeuwen en Renaissance. Met onder meer piramides Gizeh, Etrusken, Venus van Milo, voorouderverering Romeinen, Ierse manuscripten, ikonen, kathedralen, Bosch, Bruegel,, Dürer, Giotto, Brunelleschi, Leonardo Da Vinci, Raphael, Michelangelo.

In het najaar 2018 start blok 2 met Maniërisme, Barok, Gouden Eeuw, Neoclassicisme, Romantiek.

 


Thema cursussen

Meesters van vormgeving en design

Alles om ons heen is ooit door iemand ontworpen, over ieder gebruiksvoorwerp is nagedacht. De vormgeving van ons dagelijks leven is in de loop van de tijd mede bepaald door een aantal belangrijke designers. Ontwerpers als Henry van de Velde, Gerrit Rietveld, Marcel Breuer, Eileen Gray, Charles & Ray Eames, Ettore Sottsass en Philippe Starck zullen in deze serie behandeld worden. Hoe verliepen hun carrières, wat zijn hun belangrijkste ontwerpen? Hun leven en werk wordt besproken, elke lezing belicht een of twee vormgevers en hun context.


 

De mooiste musea van de wereld

In deze cursus staat elke les één van de mooiste musea ter wereld in de schijnwerpers. We behandelen de geschiedenis van het gebouw en van de collectie en maken zo eigenlijk een virtuele reis langs de meest bijzondere kunstwerken. Ook een goede voorbereiding wanneer u een of meerdere van deze musea zelf een keer wilt gaan bezoeken. We reizen langs het British Museum in Londen en de Uffizi in Florence, via de Hermitage Sint Petersburg naar het Museuminsel van Berlijn en eindigen bij het Parijse Musée d’Orsay en het Guggenheim in New York.


 


Thema lezingen met rondleiding 

Jongkind - Pionier van het Impressionisme

Johan Barthold Jongkind (1819-1891) is een sleutelfiguur in de schilderkunst van de 19de eeuw en pionier van het Impressionisme. Bevriend met kunstenaars als Monet, Boudin, Daubigny en Pissarro, schilderde Jongkind zelf ook al stadsgezichten, kustscènes en rivierlandschappen. Jongkinds rake observaties van de natuur en zijn directe, losse manier van schilderen waren een eye opener voor de jonge Franse kunstenaars. Vanuit de Hollandse, realistische traditie gaf hij de aanzet tot het Impressionisme in Frankrijk. De vader van het Impressionisme, Claude Monet, zei dat Jongkind hem had leren kijken: ‘Hij zorgde voor de opvoeding van mijn oog’.  

De grote expositie in het Dordrechts Museum toont schilderijen van Jongkind en van zijn Franse vrienden zoals Monet, Boudin en Daubigny, uit museale en particuliere verzamelingen in binnen- en buitenland. De virtuositeit van Jongkinds vlugge, rake penseelstreek komt in een selectie aquarellen duidelijk naar voren. Veel van de getoonde werken zullen ook nog eens voor het eerst in Nederland te zien zijn.

Tijdens de lezing en de rondleiding leert u over en geniet u van Jongkinds schilderingen van ijsgezichten, maannachten, de Nederlandse polders, de havens van Rotterdam en Dordrecht, evenals de Franse landschappen door de hierboven genoemde Impressionisten geschilderd. De lezing is vrijdag 12 januari 2018, SKVR Rotterdam Centrum. Zondag 20 januari vindt de rondleiding plaats in het Dordrechts Museum.   


 


Stadswandelingen 

Rotterdam Noord

In het najaar hebben we gewandeld door het Oude Noorden. Een oude stadswijk met veel creatieve invulling. Deze zaterdag wordt er gewandeld in de Provenierswijk, Bergpolder en Blijdorp. ‘Het nieuwe bouwen’ is hier als architectuur stroming volop aanwezig. De eerste Rotterdamse hoge woningbouw staat aan het Ungerplein. We gaan het hebben over ‘Het plan Witteveen’, ‘Woonhuis Gestel’ (van den Broek) en over noodwinkels. ‘De strijd tussen beton en staal’, is te zien bij de Bergpolderflat van architect van Tijen en het woonblok van Grandpré Molière. Ze staan lijnrecht tegenover elkaar. De architect van Ravensteyn en een groep jonge architecten splitsen zich af van de Amsterdamse vereniging ‘de 8’. Zijn ‘Groep 32’ laat de vormgeving weer een autonomere rol spelen.

Blijdorp (van Ravensteyn) is de eerste dierentuin geheel door één architect vormgegeven. We zien ook beelden en kunsttoepassingen in deze wijken en horen van een stuk historie: vooroorlogse gevels aan de Schiekade, oud Walenburgh (Cuypers) en het verhaal van de Proveniers.

We starten nu aan de achterzijde van Station Rotterdam (noordzijde stad).


 

Hilligersberg, Lustoord van Rotterdam

In Rotterdam Noord ligt Hillegersberg met een nog oudere geschiedenis dan Rotterdam. Op een donk waar ooit vrouw Hillegonda een schort met zand liet vallen is de fraaie Hillegondakerk gebouwd. In villa Buitenlust werd in 1914 een theeschenkerij van Loos gevestigd. Het Oude Ambachts- of Gerechtshuys uit 1752 is nu een restaurant. Er is nog een baarhuisje uit 1904 en op de begraafplaats bij de Kerk liggen bekende schilders begraven zoals Chabot en Marius Richters.

Ook de schilder Bieling komt uit net als deze kunstenaars uit de expressionistische periode. Uw gids van deze wandeling, Vera, heeft zelf nog een ode aan hen gebracht op de beschilderde elektrahuizen, zo ook bij ’t Zwarte Plasje. Het ontstaan van de veenplassen heeft Hillegersberg tot een lustoord gemaakt. We bezoeken een bijzondere tuin en hebben weer oog voor de architectuur en zijn historie.

Startpunt: Hillegondakerk (bezoek onder voorbehoud).