12 januari 2018

Lezing Jongkind, pionier van het Impressionisme

Johan Barthold Jongkind (1819-1891) is een sleutelfiguur in de schilderkunst van de 19de eeuw en pionier van het Impressionisme. Bevriend met kunstenaars als Monet, Boudin, Daubigny en Pissarro, schilderde Jongkind zelf ook al stadsgezichten, kustscènes en rivierlandschappen. Jongkinds rake observaties van de natuur en zijn directe, losse manier van schilderen waren een eye opener voor de jonge Franse kunstenaars. Vanuit de Hollandse, realistische traditie gaf hij de aanzet tot het Impressionisme in Frankrijk. De vader van het Impressionisme, Claude Monet, zei dat Jongkind hem had leren kijken: ‘Hij zorgde voor de opvoeding van mijn oog’.  

De grote expositie in het Dordrechts Museum toont schilderijen van Jongkind en van zijn Franse vrienden zoals Monet, Boudin en Daubigny, uit museale en particuliere verzamelingen in binnen- en buitenland. De virtuositeit van Jongkinds vlugge, rake penseelstreek komt in een selectie aquarellen duidelijk naar voren. Veel van de getoonde werken zullen ook nog eens voor het eerst in Nederland te zien zijn.

Tijdens de lezing en de rondleiding leert u over en geniet u van Jongkinds schilderingen van ijsgezichten, maannachten, de Nederlandse polders, de havens van Rotterdam en Dordrecht, evenals de Franse landschappen door de hierboven genoemde Impressionisten geschilderd. De lezing is vrijdag 12 januari 2018, SKVR centrum. Zondag 20 januari vindt de rondleiding plaats in het Dordrechts Museum.  

Datum: 12 januari 2018
Tijd: 10.00 - 12.00 uur
Locatie: SKVR Rotterdam Centrum, Hennekijnstraat 6
Docent: Hoo Man Chan
Kosten: € 26,-